Καταιγισμός Δένδια κατά της Γερμανίας! Βαρύ κατηγορώ για τη στάση της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην γραμμή Παυλόπουλου και για τις αποζημιώσεις!
Εξέφρασε κάθε έλληνα  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του πριν μάλιστα από τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των εξωτερικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Νιλς Σμιντ (Nils Schmid), που βρίσκεται στην Αθήνα. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά το 2015 που Έλληνας πολιτικός κάνει τέτοια επίθεση στη Γερμανία πριν από επίσημη συνάντηση με Γερμανό αξιωματούχο!

Το γεγονός μάλιστα ότι η δήλωση Δένδια έγινε πριν την συνάντηση του με τον σοσιαλδημοκράτη Σμιντ, καθιστά ξεκάθαρη την πρόθεσή του να συγκρουστεί και να εκφράσει την απόλυτη δυσαρέσκειά του για την γερμανική πολιτική έναντι της Ελλάδας με κύριο φόντο φυσικά την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας όμως δεν έμεινε στα ελληνοτουρκικά και την Λιβύη. Αλλά έκανε ευθέως λόγο και για τις γερμανικές επανορθώσεις που το γερμανικό κράτος οφείλει στην Ελλάδα και ούτε έχουν καταβληθεί, ούτε έχουν παραγραφεί. Η ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την γραμμή που χάραξε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις ελληνικές διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας ως νομικώς ενέργειες και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Ο κ. Δένδιας Εξέφρασε την ευθεία και κάθετη δυσφορία της Ελλάδας για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης η οποία υπερψηφίστηκε και από τους σοσιαλδημοκράτες, αναφορικά με την παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Επίσης, ο κύριος Δένδιας για ακόμα μια φορά διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη για την Λιβύη, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η Γερμανία. Ο κύριος Δένδιας υπενθύμισε πως εάν μία ευρωπαϊκή χώρα έπρεπε να παρίσταται, αυτή είναι η Ελλάδα, διότι η Λιβύη είναι τα νότια σύνορα της χώρας, που φυσικά απειλούνται ακριβώς λόγω των πράξεών της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας, η οποία υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Συνεργασίας με την Τουρκία.

Σε μία υψηλή κίνηση διπλωματίας όμως, αναφέρθηκε στην ευγνωμοσύνη που έχει η Ελλάδα ιστορικά στο SPD καθώς οι Χέλμουτ Σμιτ και Γουίλι Μπραντ στήριξαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη διαδικασία ευρωπαϊκής ένταξης της χώρας. Υπενθυμίζοντας έτσι την προγενέστερη πολιτική των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών που παραδοσιακά τάσσονταν στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σμιντ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, την ελληνική στάση αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και την γερμανική στάση όσον αφορά ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, ενώ εξήρε το ρόλο που είχαν διατελέσαντες σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Τι είπε για τα υποβρύχια

Επεσήμανε, όμως, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ιδιαίτερα “χλιαρή” στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. Τόνισε ότι για την Ελλάδα, η τουρκική απειλή αποτελεί “υπαρξιακή πρόκληση” και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, επανέλαβε την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ανοικτό, υπενθυμίζοντας την ευαισθησία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Όσον αφορά τις επαφές με την τουρκική πλευρά, τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, όσο και του ιδίου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, παρατήρησε ότι στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξε εκτενώς τις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την σταθεροποίηση και ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Μίλησε για την πολιτική απόφαση να υποβληθεί η διαφορά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που πλέον είναι σκόπιμο να προχωρήσει με την υπογραφή του συνυποσχετικού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή της οποίας ο Μουσουλμανικός πληθυσμός δεν έχει επηρεαστεί από ακραία στοιχεία. Υπογράμμισε την ανάγκη, σε συνεργασία με άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στηριχθεί το μετριοπαθές Ισλάμ στα Βαλκάνια.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της προοπτική και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία που ανέλαβε προς αυτή την κατεύθυνση προς την Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ. Σημείωσε όμως ότι η χρήση ονομασίας που δεν συμβαδίζει με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα η ονομασία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, η οποία εμφανίστηκε στην φανέλα της εθνικής ομάδας, δεν συμβαδίζει ούτε με το γράμμα, ούτε με το πνεύμα της εν λόγω Συμφωνίας, αλλά και με το επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Το ζήτημα αυτό το επεσήμανε σε επαφές που είχε τόσο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικολά Ντιμιτρόφ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ