Του Μπάμπη Παπασπύρου*
Ευκαιρίες για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) υπήρχαν πάντα…
Τα τελευταία δυο χρόνια οι ευκαιρίες αυτές και οι προσδοκίες αναθερμάνθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο, με τα σημαντικά νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις διακρατικές συμφωνίες…
Όμως όλα δείχνουν ότι, άλλη μια μεγάλη ευκαιρία, ίσως μοναδική, για την ΕΑΒΙ χάθηκε και μαζί της οι προοπτικές, να ανοίξει μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη και στήριξη ενός βιομηχανικού κλάδου που απασχολεί περί τους 20.000 εργαζόμενους…
Ας δούμε όμως σε τι αναφερόμαστε…
Εξοπλισμοί-αγορές νέων ή μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων και συμβάσεις με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα και μη συμμετοχή της ΕΑΒΙ. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημαντικότερα προγράμματα:
Αγορά Αεροσκαφών Rafale, Αξιοποίηση Ελικοπτέρων Kiowa
Κέντρο εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ (Καλαμάτα) στην οποία προβλέπεται και η υποστήριξη των Τ-6
Συντηρήσεις-Αναβαθμίσεις όπου βλέπουμε στην ουσία την απ ευθείας ανάθεση, μέσω διακρατικών συμφωνιών, που δεν τις έχουμε ακόμα δει και εγκρίνει στη βουλή:
Συντήρηση & Αξιοποίηση C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, από μια εξαιρετική Ισραηλινή εταιρεία, η οποία όμως δεν είναι πιστοποιημένη από τον κατασκευαστή Lockheed Martin…με τριπλάσιο κόστος από αυτό που θα πληρώναμε στην ΕΑΒ
Εδώ κι ενάμιση χρόνο, η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά την ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς 19 παλαιών ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α, όπως αυτή κατατέθηκε στο τεχνικό κλιμάκιο που είναι επιφορτισμένο με το θέμα. Και σε αυτό το πρόγραμμα δεν υπάρχει δέσμευση ή και απαίτηση για συμμετοχή της αμυντικής μας βιομηχανίας.
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Πάρκο γίνονται οι εγκαταστάσεις της παλαιότερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας σύμφωνα με εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, στις 3 Απρ. 2021, ο οποίος ανακοίνωσε νέο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, Εντός του δευτέρου εξαμήνου 2021 θα ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Η έναρξη κατασκευής θα γίνει εντός του 2023 και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας την διετία 2025-2026.. Σχέδιο για την μετάπτωση & την απρόσκοπτη λειτουργία των ΕΑΣ δεν υπάρχει…
Αναταράξεις στην ΕΑΒ
Με προγράμματα που ξεπερνάνε τα 500 εκατ. την επόμενη πενταετία (Αναβάθμιση P-3 & F-16 σε Viper, κατασκευαστικό πρόγραμμα απαρτίων F-16 & C-130, πρόγραμμα εκπαίδευσης στρατιωτικών ΗΑΕ κλπ..), η ΕΑΒ έχει πέσει σε “περιδίνηση”…
Οι ευθύνες πολλές και πολυδιάστατες, με ένα εποπτεύοντα υπουργείο το οικονομικών που δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του, με δήθεν εμπλοκή του Ανάπτυξης και κύριο πελάτη το ΥΠΕΘΑ…
Η ΕΑΒ μια βαριά βιομηχανία, μια ΑΕ μόνο στα χαρτιά, όσο λειτουργεί κάτω από τον σκληρό κρατικό πυρήνα και με κριτήρια ΔΕΚΟ, δεν πάει πουθενά και σίγουρα δεν πάει μπροστά.
Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων
Είχε τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 και πωλήθηκε στην κοινοπραξία SK Group και Plasan ισραηλινών συμφερόντων, έναντι πινακίου φακής με 3 εκατ. ευρώ (ακίνητα και σήμα)
Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα διάλυσης και αποβιομηχονοποίησης της ΕΑΒΙ
Τι πρέπει να γίνει για να αναστραφεί αυτή η πορεία και να έχουμε επανεκκίνηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ως ιδιαίτερα αρνητικό παράγοντα θεωρούμε την μη ύπαρξη μιας “Λευκής βίβλου”, ενός σχεδίου ανάπτυξης της ΕΑΒΙ….
Αυτό που χρειάζεται χθες είναι :
Άμεση ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Αμυντικών Δυνατοτήτων και Αμυντικής Βιομηχανικής Πολιτικής, που θα καθορίζει τους στόχους, τις δράσεις για το μέλλον της Α.Β και τις τεχνολογίες στις οποίες θα πρέπει να επενδύσουμε την επόμενη 10ετία, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις , σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους “παίκτες” (κυβέρνηση-Α.Β-ακαδημαϊκούς &ερευνητικούς φορείς)
Απορρόφηση τεχνολογίας μέσω της διάθεσης κονδυλίων για Ε&Α, Ε&Τ
Υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με ανάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων παραγωγής. Στόχος και επιδίωξη όλων θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών από ελληνικές εταιρείες
Αλλαγή της νοοτροπίας του integration και επιδίωξη για την συμμετοχή της EABI σε όλα τα προγράμματα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% σε κυβερνητικά προγράμματα…Με την ανάληψη ουσιαστικού υποκατασκευαστικού έργου είτε με την μορφή συγκεκριμένου προϊόντος ή έργου είτε με την συμπαραγωγή υποσυστημάτων με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα…
Στρατηγικές Συνεργασίες με Εξωστρεφή προσανατολισμό στην παγκόσμια αγορά
Συνέργειες σε όλα τα επίπεδα ώστε να ενδυναμωθεί EABI και να μπορεί να διεκδικεί με αξιώσεις ολοκληρωμένα προγράμματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Επένδυση σε νέες τεχνολογίες διττής χρήσης και καινοτομία σε προγράμματα και προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας
Εισαγωγή στην ατζέντα των εταιριών και διαστημικών προϊόντων και εφαρμογών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν τεχνολογία αιχμής.
Συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση εργαζομένων, ώστε να είναι ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τάσεις και τις νέες τεχνολογίες.
Επισύνδεση της ΕΑΒΙ με ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα και φορείς για ανάπτυξη εφαρμοσμένων προγραμμάτων έρευνας και εξεύρεση μελλοντικού επιστημονικού προσωπικού σύμφωνα με προτεραιότητες και στόχους που θα έχουν καθοριστεί κεντρικά από το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ)
Εν κατακλείδι η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι στρατηγικός στόχος Εθνικής σημασίας, γιατί επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Ασφάλεια, όσο και στην Οικονομία την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας & πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας