Ο ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝ ο Θαυματουργός επίσκοπος
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απολλωνιάδος
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ οι εν Νικομήδεια
ΟΙ ΑΓΙΟΙ 40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ οι Ρωμαίοι
ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Συκεώτου
Σύναξη της Θεοτόκου “εν Διακοναίς”
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΣ επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΑΠΠΑΣ
Αναλυτικά:
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝ ο Θαυματουργός επίσκοπος
Έζησε στα χρόνια των βασιλέων Αρκαδίου και Όνωρίου (400 μ.Χ.). Οι γονείς του τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τα διδάγματα του Ευαγγελίου, γι’ αυτό και όταν μεγάλωσε ο Τυχών διακρίθηκε για το ζήλο του στη μελέτη των Γραφών. Ο επίσκοπος (Άμαθούντος Κύπρου) Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο. Αλλά η αρετή και η θέρμη του θείου κηρύγματός του ανέδειξαν τον Τύχωνα διάδοχο του Μνημονίου. Σαν επίσκοπος επιδόθηκε σε φιλανθρωπικά έργα και με το κήρυγμά του έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες “κηρύσσων την βασιλείαν του Θεού και διδάσκων τα περί του Κυρίου Ιησού Χρίστου μετά πάσης παρρησίας άκωλύτως”1.Δηλαδή, κήρυττε σ’ αυτούς τη βασιλεία του Θεού, που θα κληρονομήσουν αυτοί που πιστεύουν έμπρακτα στο Μεσσία Ιησού, και δίδασκε σ’ αυτούς τις αλήθειες για το πρόσωπο του Χριστού με άφοβη παρρησία και θάρρος, χωρίς κανένα εμπόδιο. Μάλιστα, ο Θεός έδωσε στον Τύχωνα και θαυματουργική δύναμη. Έτσι, διδάσκοντας και θαυματουργώντας, σημείωσε μεγάλη αποστολική δράση. Αποδήμησε στον Κύριο, αγωνιζόμενος μέχρι τέλους.
1. Πράξεις των Αποστόλων κη’ 31.
Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως. .
Θείας έτυχες, ίερατείας, νεύσει κρείττονι, έκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος· συ γαρ των έργων εκλάμπων ταίς χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τυχών Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ιερομάρτυρας επίσκοπος Άπολλωνιάδος
Μαρτύρησε αφού τον κρέμασαν ανάποδα, έδεσαν στα χέρια του ογκόλιθους, και κατόπιν τον άφησαν να αιωρείται στο κενό.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ οι εν Νικομήδεια
Μαρτύρησαν δια ξίφους.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ 40 ΜΑΡΤΥΡΕΣ οι Ρωμαίοι
Μαρτύρησαν δια πυρός.
ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Συκεώτου
Το λείψανό του κατατέθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου “εν τω Δευτέρω” στο Βυζάντιο.
Σύναξη της Θεοτόκου “εν Διακοναίς”
Το γεγονός κατά τον Συναξαριστή Delehaye “πέραν εν Ευδοκιαναίς”.
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΣ επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου
Αυτός χειροτόνησε διάκονο τον Άγιο Τύχωνα (βλέπε στην αρχή). Άλλες πληροφορίες για τη ζωή του δεν έχουμε, εκτός του ότι γίνεται αναφορά σ’ αυτόν στη βιογραφία του Αγίου Τύχωνα.
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΑΠΠΑΣ
Ο άγιος Ελάππας αναφέρεται επιγραμματικά στο “Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον”, έκδοση Αποστολικής Διακονίας” 1959, χωρίς άλλες πληροφορίες. Πουθενά αλλού δεν αναφέρεται η μνήμη του.