Μορατόριουμ με εθνική μειοδοσία θεωρείται «καλή εξέλιξη»;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άκρως σημαντική και ουσιώδης η παρέμβαση του  καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρου του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιωάννη Μάζη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84.

Συμφωνα με τον κύριο καθηγητή μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν , αν το μορατόριουμ οδηγεί από πλευράς μας σε αναγνώριση διαφορών , πλην αυτής που το Ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ρητά περιγράψει ως μια την διαφορά οριοθέτησης ΑΖΟ/Υφαλοκρηπίδας, τότε το «ήρεμο καλοκαίρι» , δεν σημαίνει παρά απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων , με όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αναλλοίωτες πάνω στο τραπέζι.

Ο Ιωάννης Μάζης περιέγραψε βήμα-βήμα , πως εδώ και 1,5 χρόνο η Τουρκία έχει επιβάλει όρους και την ατζέντα της κατά την εκτίμηση του. Αναφερόμενος τέλος στο μεγάλο κάδρο της διελκυστίνδας μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, ζήτησε προσοχή για να μην κληθεί η Ελλάδα να διαδραματίσει ρόλο «Ιφιγένειας» στη περιοχή σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και ρόλο «γέφυρας» της Τουρκίας.

Για την Γαλλία του Μακρόν, σημείωσε, ότι αφού παρακολουθεί την Ελλάδα σε ρόλο θεατή στη περιοχή και την Τουρκία ως «παίκτη» , δεν αποκλείεται να δούμε παζάρι μεταξύ τους , ώστε να μην κάνει παιχνίδι μόνη της η Τουρκία.

Εξέφρασε δε προβληματισμό και για την μελλοντική στάση έναντι μας, χωρών όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ιδίως μετά την κυβερνητική αλλαγή στο τελευταίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ