Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ένα αγγείο ηλικίας 2.300 ετών από την Αρχαία Ελλάδα που περιείχε τα οστά ενός διαμελισμένου κοτόπουλου πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως μέρος μιας κατάρας για να παραλύσει και να σκοτώσει 55 ανθρώπους στην Αθήνα. Η πρόσφατη ανακάλυψη φέρνει στο φως νέα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της μαγείας στην Αρχαία Ελλάδα.
Αγγείο – κατάρα 2.300 ετών βρέθηκε στην Αγορά της Αθήνας
Λεπτομέρεια από τα ονόματα που αναγράφονται στο βάζο [Credit: Athenian Agora Excavations]
Τα «δισκία κατάρα» ή τα λεπτά φύλλα μολύβδου που είναι χαραγμένα με κατάρα εναντίον ενός συγκεκριμένου ατόμου, είναι γνωστά στην Ελλάδα. Βρίσκονται συνήθως κάτω από το έδαφος αφού θάφτηκαν εκεί πριν από πολλούς αιώνες από το άτομο που ήθελε να καταραστεί κάποιους.
Αλλά σε μια στροφή σε αυτό το είδος μαγείας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα το αγγείο γεμάτο με κόκαλα κοτόπουλου, μαζί με ένα νόμισμα, κάτω από το πάτωμα του εμπορικού κτηρίου της Αγοράς Αθηνών, το οποίο πριν από χιλιετίες ήταν ο τόπος των τεχνιτών που πραγματοποίησαν τις συναλλαγές τους εκεί .
Η Τζέσικα Λαμόντ, καθηγήτρια Κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hesperia της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών «Το δοχείο περιείχε το κομμένο κεφάλι και τα κάτω άκρα ενός κοτόπουλου!».
Τα συνηθέστερα φύλλα μολύβδου που αποκαλύπτονταν μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν συχνά διατρήσεις που γίνονται με καρφιά. Ομοίως, το άτομο που έριξε την ιδιαίτερη κατάρα του έριξε επίσης ένα μεγάλο σίδερο καρφί μέσα από το αγγείο που περιέχει τα οστά. Δηλαδή με απλά λόγια, βουντού!
Ο Λάμοντ σημείωσε «Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες του (βάζου) ήταν αρχικά καλυμμένες με κείμενο. είχε κάποτε πάνω από 55 εγγεγραμμένα ονόματα, δεκάδες από τα οποία φαίνονται μόνο ως διάσπαρτα, αιωρούμενα γράμματα ή αχνά γραφικά. ” Στη συνέχεια, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ο δημιουργός του χρησιμοποιεί λέξεις που μπορεί να σημαίνει «δεσμευόμαστε».
Οι ειδικοί που εμπλέκονται στην ανακάλυψη πιστεύουν ότι τα μέρη του νυχιού και του κοτόπουλου μαζί πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην κατάρα των 55 διαφορετικών ατόμων. Τα νύχια, τα οποία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τις αρχαίες κατάρες, «είχαν ανασταλτική δύναμη και αφαιρούσαν τις ικανότητες των θυμάτων της κατάρας», δήλωσε η Lamont στο επιστημονικό της άρθρο.
Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το κοτόπουλο που θανατώθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του τελετουργικού. πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τη μαγεία ίσως ήθελαν να μεταφέρουν «την ανικανότητα και την αδυναμία του νεοσσού να προστατευτεί» σε εκείνους που καταράστηκαν καταγράφοντας τα ονόματά τους στο εξωτερικό του βάζου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το κεφάλι του κοτόπουλου, το οποίο είχε βληθει, και το τρύπημά του, κατά μήκος των κάτω ποδιών του, σήμαινε ότι τα αντίστοιχα μέρη του σώματος στους 55 ατυχούς ανθρώπους θα επηρεαστούν επίσης παρόμοια. Δηλαδή στην αρχαία Αθήνα είχαμε «βουντού», δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν.