γράφει ο netakias.com
Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Σημίτη – ΣΕΒ – Τραπεζιτών, προσπαθεί δήθεν να μετριάσει το τσουνάμι εξώσεων που έρχεται, διασπείροντας τις πληροφορίες, ότι η Κομισιόν είναι αυτή που πιέζει στην δήμευση των Ελληνικών περιουσίων και της πρώτης κατοικίας του λαού.
Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν εξοργιστικό, το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Σημίτη – ΣΕΒ – Τραπεζιτών, υποτίθεται ότι έχει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, αλλά δεν ανοιγοκλείνει βλέφαρο που πετάει στο δρόμο μισό εκατομμύριο Έλληνες και αναγκάζει τα ελληνόπουλα νέους να γίνουν αυτά μετανάστες στην Ευρώπη
Από τις 150.000 Ελληνικές οικογένειες που χάνουν άμεσα το σπίτι τους, μόλις μερικές εκατοντάδες, έχουν μια ελάχιστη πιθανότητα να σωθούν, αν έχουν εισόδημα που να τρώνε μόνο χαρούπια και λεμονόκουπες
Ετσι διαβάζουμε:
“Καθυστερήσεις παρατηρεί η Κομισιόν στη σύσταση του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων και εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο του 2022 – Στην κυβέρνηση εξετάζουν τρία σενάρια για το μεσοδιάστημα – Πάγωσαν σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί μέχρι τέλος του μήνα για τους ευάλωτους
«Θα πάνε στη μαφία τα δισ του Ευρωπαικού Ταμείου» του Μιχάλη Ψύλου
Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει προκειμένου να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων, που αποτελεί ένα κομβικό… ρουλεμάν στο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο. Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν υπάρχει σαφής αναφορά στις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, αλλά σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να εμποδιστεί η εφαρμογή του νόμου.
Παρέμβαση από την Βασιλική Θάνου για τους πλειστηριασμούς
Εκτιμά επίσης η Κομισιόν ότι ο Φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από τον Μάρτιο του 2022. Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως σημειώνουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η σύστασή του να επισπευσθεί.
Πάντως, πολλοί φαίνεται να συμφωνούν πως η ύπαρξη του Φορέα διασφαλίζει την προστασία των ευάλωτων.
Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα, από το φθινόπωρο μέχρι και τη λειτουργία του Φορέα, για τα ακίνητα ευάλωτων νοικοκυριών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού.
Εκεί υπάρχουν διάφορες σκέψεις και μένει οι επιτελείς του υπουργείου να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις. Πάντως πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι θα βρεθεί λύση και οι τράπεζες δεν θα τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα για τα εν λόγω ακίνητα.
«Πάγος» έως 30 Ιουνίου
Σε πρώτη φάση πάντως το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες αποφάσισαν να αναστείλουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από τράπεζες και διαχειριστές δανείων έως 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, εργάζεται για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φορέα διαχείρισης των ακινήτων.
Η διαδικασία
Οι πολίτες θα πρέπει να αποστείλουν στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, ώστε να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της 1ης κατοικίας τους.
Τα τρία σενάρια
Τρία είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή για την περίοδο μετά τις 30 Ιουνίου και έως την σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων:
- Το πρώτο σενάριο αφορά σε συμφωνία ώστε να μη βγει κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό από τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι τη σύσταση του Φορέα, αλλά να τρέξουν οι παράλληλες διαδικασίες.
- Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει επιδότηση από το Δημόσιο της δόσης των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της προστασίας που θα ισχύσει όταν τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης Ακινήτων, δηλαδή με ποσά από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.
- Και το τελευταίο προβλέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να προχωρήσει σε πτώχευση, ώστε να κερδίσει έναν χρόνο και εν συνεχεία το ακίνητο να πάει στον Φορέα.
Τι σκοπό εξυπηρετεί ο Φορέας
Με βάση το πτωχευτικό δίκαιο, που τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου, ο Φορέας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά στον οποίο θα έχει συμμετοχή και το Δημόσιο, θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα ακίνητα εκείνων των οφειλετών που έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους.
Ο Φορέας θα αγοράζει το ακίνητο μέσω πλειστηριασμού από τις τράπεζες ή τα funds που έχουν αγοράσει δάνειο που δεν εξυπηρετείται. Ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ευάλωτος, θα έχει τη δυνατότητα να μένει σε αυτό καταβάλλοντας ενοίκιο.
Η Πολιτεία θα καταβάλλει στον ενοικιαστή, πλέον, επίδομα, που θα ξεκινάει από 70 ευρώ τον μήνα και θα ανέρχεται έως 210 ευρώ. Μετά το πέρας της 12ετίας θα μπορεί ο ενοικιαστής να αποκτήσει ξανά το ακίνητο από τον Φορέα.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός
Το υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση του διαγωνισμού για τον Φορέα, με στόχο οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Ο επενδυτής που θα επιλεγεί, μετά από τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, θα έχει σημαντικές προσδοκίες για σταθερά έσοδα από την επιδότηση ενοικίου που θα παράσχει το κράτος στα νοικοκυριά που θα «παραδώσουν» το ακίνητό τους στο πλαίσιο της πτώχευσης.
Τα μισθώματα που θα καταβληθούν δεν θα αφαιρεθούν από το τίμημα για την επαναγορά του ακινήτου από το ευάλωτο νοικοκυριό μετά τη 12ετία. Η επαναγορά του ακινήτου θα γίνει στην τότε εμπορική αξία του ακινήτου.
Η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσε χθες διαπιστώνει καθυστέρηση στη δημιουργία του Φορέα, αλλά, όπως σημειώνει, η καθυστέρηση αυτή «δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή των άλλων πτυχών του πλαισίου» το οποίο, όπως είναι γνωστό, τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιουνίου με την ενεργοποίηση και του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ποια είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά
Για να χαρακτηριστεί κάποιος οφειλέτης ευάλωτος θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια:
- Το συνολικό του εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
- Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
- Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει:
- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
- Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
- Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Έντονο ενδιαφέρον για την ρύθμιση
Επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι ιδιαίτερα έντονο. Μέχρι χθες, 7.921 άτομα είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει την αίτησή τους.”