Νέα εκρηκτική αύξηση για το δημόσιο χρέος της χώρας καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, καθώς στα τέλη Μαρτίου έφτασε τα 380,80 δις ευρώ, ως συνέπεια των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και της αύξησης του δανεισμού.
Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η αύξηση του δημόσιου χρέους συγκριτικά με το Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο άρχισε η πανδημία και άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Με πληροφορίες απο το documentonews.gr
Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021 σε σχέση με το Μάρτιο του 2020 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 18.97 δις ευρώ, αντανακλώντας τον αυξημένο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου που προκάλεσαν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, το χρέος αυξήθηκε κατά 6.97 δις ευρώ λόγω των νέων εκδόσεων ομολόγων.
Εννοείται ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους θα ήταν ταχύτερη, αν το ελληνικό Δημόσιο δεν διέθετε από το 2018 ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 35 δισ. ευρώ, χάρη στο λεγόμενο «μαξιλάρι κεφαλαίων» του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ αφού για ένα διάστημα είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει, στη συνέχεια επιχειρούσε συστηματικά να μειώσει τη σημασία του. Από τα ταμειακά αυτά διαθέσιμα ένα μέρος έχει δαπανηθεί για να καλύψει τις ανάγκες της κρίσης, άγνωστο όμως πόσο αφού η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίνει στοιχεία.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ, από το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους των 380,80 δισ. ευρώ, ένα ποσό ύψους 244,3 δις ευρώ προέρχεται από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης, άλλα 74,28 δις ευρώ αφορούν την αξία των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν στις αγορές ενώ η αξία των εντόκων γραμματίων που ανακυκλώνονται ανά τρίμηνο, εξάμηνο και έτος είναι 12, 2 δις ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο του χρέους περιλαμβάνονται επίσης «λοιπά δάνεια από το εξωτερικό» ύψους 10.8 δις ευρώ και άλλα μικρότερης αξίας δάνεια όπως από την Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος ή Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, το οποίο διαφέρει από το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης καθώς το δεύτερο προκύπτει αν αφαιρέσουμε από το Χρέος Κεντρικής Διοίκησης, τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα των νομικών προσώπων που αντιπροσωπεύουν ποσό 33 δις ευρώ.
Αν λοιπόν από το ακαθάριστο χρέος αφαιρεθούν αυτά τα 33 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί μέτρο της επίδοσης της χώρας, έφτασε τον Μάρτιο του 2021 τα 347,8 δις ευρώ, έναντι 341 δις ευρώ του Δεκεμβρίου 2020.