Η Τουρκία κατέστρεψε τουλάχιστον ένα drone «καμικάζι», που επιχείρησε να προσβάλλει τη μεγάλη αεροπορική της βάση στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιοανατολικά της χώρας τη νύχτα της 19ης Μαΐου.
Η επίθεση, που χρεώθηκε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είναι το τελευταίο παράδειγμα του πόσο μη κρατικοί φορείς μπορούν να αναπτύξουν τέτοια όπλα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι τουρκικές δυνάμεις δέχτηκαν άλλες δύο επιθέσεις στις 21 Μαΐου. Μία επίθεση με τρία παρόμοια μικρά drone με εκρηκτικά, με στόχο μια αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική επαρχία Batman. Η άλλη επίθεση είχε στόχο μονάδα του τουρκικού πεζικού στην επαρχία Σιρνάκ, που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία.
Ενώ οι επιθέσεις απέτυχαν να προκαλέσουν θύματα ή ζημίες, ωστόσο, υπογράμμισαν την αυξανόμενη ικανότητα του ΡΚΚ να απειλεί την Τουρκία με επιθέσεις drone. Ο Άαρον Στάιν, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε: «Η επίθεση (στο Diyarbakır) καταδεικνύει μια τάση στην ασφάλεια των αεροπορικών βάσεων που είδαμε στη Συρία με τους Ρώσους, η οποία είναι ότι οι μη κρατικοί φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν φθηνά και ερασιτεχνικά-εμπορικά κιτ για να προκαλέσουν την ασφάλεια στις αεροπορικές βάσεις». Ο τύπος των drone που χρησιμοποιείται στις επιθέσεις είναι απίστευτα απλός. Ο Stein τα χαρακτήρισε ως «κάποιον συνδυασμό μοντέλου αεροπλάνου και, υποθέτω, κάποιο βασικό σύστημα GPS που επιτρέπει στο drone να πετάει σε συγκεριμένα σημεία-διαδρομές». Τέτοια drones είναι εύκολο να οδηγηθούν εύκολα προς οποιονδήποτε σταθερό στόχο, όπως αυτή η μεγάλη αεροπορική βάση, καθώς οι συντεταγμένες είναι εύκολα προσβάσιμες σε ιστότοπους όπως το Wikipedia. «Η αεροπορική βάση βρίσκεται στο Google Earth και μπορείτε αν θέλετε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο Stein. «Και, ακριβώς επειδή είναι τόσο μικρά αυτά τα drone, είναι πραγματικά δύσκολο να τα δούμε με τα περισσότερα ραντάρ, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν μεγαλύτερους στόχους που κινούνται γρήγορα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το PKK επιχείρησε επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων χρησιμοποιώντας παρόμοια αεροσκάφη.
Στο παρελθόν έχει κυκλοφορήσει βίντεο που δείχνουν drone τύπου DJI, να ρίχνουν χειροβομβίδες σε τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια στην ημι-αυτόνομη περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ.
Παρεμπιπτόντως, το PKK μπορεί να συναρμολογήσει τέτοια αεροσκάφη σχεδόν οπουδήποτε, καθώς όλα αποτελούνται από ένα κιτ, λίγο καύσιμο ή μπαταρία ανάλογα και ένα εμπορικό GPS . «Μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε και πωλούνται παντού αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Stein.
Ο Ryan Bohl, αναλυτής της RANE Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής του Stratfor, δήλωσε ότι τέτοιες αεροπορικές επιθέσεις «υποδηλώνουν ότι μια απειλή τεχνολογίας drone καμικάζι, διευρύνεται και η χρήση της από διάφορες ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή γίνεται όλο και πιο συχνή».
Από στρατηγικής άποψης, τέτοιες επιθέσεις με drone είναι πιθανό να γίνουν «συνηθισμένο χαρακτηριστικό των απειλών ασφαλείας για τις στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την περιοχή και για την Τουρκία ειδικότερα», πρόσθεσε. Ο Στάιν πιστεύει επίσης ότι τέτοιες επιθέσεις είναι πιθανό να αυξηθούν στο μέλλον, καθώς είναι «δύσκολο να παρεμποδισθούν και έχουν χαμηλό κόστος για τον επιτιθέμενο». Θεωρεί τέτοιες επιθέσεις ως «ενδεικτικές του βασικού προβλήματος». «Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή, όπου αυτά τα drone δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά αν το PKK σταθεί τυχερό και φτάσει να χτυπήσει ένα F-16, τότε η καμπύλη κόστους είναι στο πλευρό τους», είπε.
ΥΓ
Είμαι σίγουρος πως οι αρμόδιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και σχεδιάζουν την αξιοποίηση συστημάτων όπως το radar “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” της ΕΑΒ, που εντοπίζει επιτυχώς mini drones…