Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Τώρα: Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχηρό χαστούκι στην Τουρκια από τους ευρωβουλευτές που με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές, πέρασε την παράγραφος 6 του κειμένου η οποία αφορά στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, ενέκρινε το ψήφισμα για την κατάσταση στην Τουρκία το 2019 και το 2020.

❗️ο#EPlenary υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το πιο δύσκολο ψήφισμα#Turkey πάντα.

🛑 Επιμένουμε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να ανασταλούν επίσημα, εάν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια.

Διαβάστε τον εξηγητή μας👇

Ως υποψήφια χώρα και ως σημαντικός εταίρος της ΕΕ,#Turkey αναμένεται να σέβεται και να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να διατηρεί τα υψηλότερα πρότυπα δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Δυστυχώς,#Turkey έχει αποστασιοποιηθεί όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ όχι μόνο μέσω της εγχώριας δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, αλλά και μέσω επιθετικών κινήσεων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων παράνομων ενεργειών κατά των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι δράσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιπαράθεση και εχθρική εξωτερική πολιτική έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, ιδίως#Greece και#Cyprus , έφεραν την ΕΕ-#Turkey σχέσεις σε ένα ιστορικό χαμηλό σημείο.

Καταδικάζουμε την απόλυση, τη μεταφορά μεγάλης κλίμακας και την αναγκαστική απομάκρυνση περίπου του 30% των Τούρκων δικαστών και εισαγγελέων, γεγονός που προκαλεί ανησυχητικό επίπεδο εκφοβισμού, αυτο λογοκρισία και μείωση της συνολικής ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων.

Από την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση, πολύ περισσότερο από τη βελτίωση, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όσον αφορά τις εσωτερικές, θεσμικές και εξωτερικές πολιτικές.

Δεν υπάρχει λόγος προσέγγισης στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για όσο διάστημα@RTErdogan συνεχίζει να προκαλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της#Turkey μακριά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η επίσημη αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών θα επιτρέψει στην ΕΕ και την Τουρκία να επανεξετάσουν τις τρέχουσες σχέσεις και να διερευνήσουν πιθανά νέα μοντέλα για μελλοντικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ