Η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση συμμετοχής στο αμυντικό σχέδιο της ΕΕ, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο σχέδιο κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (PESCO) στην Ολλανδία, η οποία συντονίζει το πρόγραμμα «Στρατιωτική Κινητικότητα», αναφέρει η Welt.
Η Άγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει τη στρατιωτική της ικανότητα με τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο πέρυσι η Γερμανία πρότεινε να ανοίξει για χώρες εκτός ΕΕ (σ.σ. για να μπορέσει να… χωθεί και η Τουρκία). Μάλιστα, η η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θεωρεί τα τουρκικά σχέδια μια «μεγάλη επιτυχία».
(Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 από τα 25 κράτη-μέλη της PESCO. Οι υπουργοί Άμυνας αυτών των χωρών είχαν εγκρίνει και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας. Είναι η πρώτη φορά που τρίτες χώρες συμμετέχουν σε ένα από τα 46 προγράμματα της PESCO.)
Το προτζεκτ PESCO που ιδρύθηκε το 2017 παρέχει στα κράτη μέλη ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων μέσω συνεργασίας με άλλες χώρες, καθώς και τη δυνατότητα διεξαγωγής ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας.
«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της PESCO – εκτός από τη βελτίωση της συνεργασίας (της χώρας) με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – θα επιτύχει την εξομάλυνση με την Κύπρο και την Ελλάδα», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Η Ολλανδία συντονίζει τις εργασίες για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια και να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πιθανό να μπλοκάρουν την αίτηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που σύμφωνα με την Welt συνέβαλε στην επιδίωξη της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ – και στον αμυντικό τομέα – σχετίζεται με την επικείμενη αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή.
Χωρίς τη Γερμανίδα καγκελάριο στο πλευρό της, η Άγκυρα δεν είναι σίγουρη ότι θα έχει το ίδιο επίπεδο… κατανόησης με την ΕΕ.