Αγωγή κακοδικίας κατέθεσε ο αποκαλούμενος «Mr. Bitcoin», Αλεξάντερ Βίννικ, σε βάρος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και 28 μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την απόφαση τους να δώσουν το «πράσινο φως» στην έκδοση του στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας υπό την προεδρία της Κ. Σακελλαροπούλου είχε απορρίψει πριν από ενάμιση χρόνο το αίτημα του να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, για την έκδοση του, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020. Ενάμιση χρόνο μετά, ο 40χρονος Ρώσος, μέσω των δικηγόρων του, Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, άσκησε αγωγή κακοδικίας κατά της πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανασίου Ράντου, και 28 ακόμη μελών του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ο «Mr. Bitcoin» καταγγέλλει «σκανδαλώδη διαδικασία, με την οποία ο ενάγων Αλεξάντερ Βίννικ παραδόθηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2020, με προσωπική παρέμβαση της Αικ. Σακελλαροπούλου, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του ονόματός της ως προτεινόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, και με σύμπραξη των υπολοίπων εναγομένων, σε χρόνο κατά τον οποίο η αρμόδια σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια της Προέδρου του Δ’ Τμήματος, είχε χορηγήσει στον ενάγοντα προσωρινή δικαστική προστασία και είχε διατάξει την αναστολή της έκδοσής του σε Γαλλία και ΗΠΑ».
Στην αγωγή κακοδικίας που υπογράφεται από τη συνήγορο του Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζει πως στην περίπτωση του υπήρξε πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά διαπλοκή εξουσιών με παραβίαση των καθηκόντων των δικαστών. Αναφέρει σχετικά:
«Μία πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, με ανάγλυφη την διαπλοκή εξουσιών και την βαριά παραβίαση των δικαστικών καθηκόντων εκείνων που από το Σύνταγμα έχουν ορισθεί ως θεματοφύλακες ενός από τα πιο ιερά δικαιώματα του ανθρώπου, του δικαιώματος στη δικαστική προστασία.
Θύμα τους, ένας άνθρωπος, ο Αλεξάντερ Βίννικ, που, ενώ ήδη έχει πια αθωωθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών για τις οποίες παραδόθηκε στη Γαλλία (απαλλάχθηκε ομόφωνα για 19 από τις 20 κατηγορίες) και εκκρεμεί έφεσή του στη μικρή ποινή που του επιβλήθηκε για 1 μόνον από τα 20 αρχικά αδικήματα, υφίσταται ένα ιδιότυπο καθεστώς φυσικής εξόντωσης και ψυχικής εξουθένωσης: κρατούμενος σε απομόνωση, δεν έχει δει εδώ και 4 χρόνια τα μικρά παιδιά του (σήμερα 7 και 10 ετών), ενώ η σύζυγός του, που πάλευε επί 3 χρόνια με καρκίνο στον εγκέφαλο, απεβίωσε πριν από 6 μήνες, σε ηλικία μόλις 34 χρονών, χωρίς να μπορέσει ο Αλεξάντερ να την αποχαιρετήσει και χωρίς να μπορεί να συμπαρασταθεί στα μικρά παιδιά του, που μεγαλώνουν πλέον μόνα τους, χωρίς μητέρα αλλά ούτε και πατέρα».
Κατηγορούνταν για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ
Η αγωγή κακοδικίας συζητείται στις 6 το απόγευμα ενώπιον του Δικαστηρίου Κακοδικιών, όπου θα τον εκπροσωπήσουν οι δικηγόροι του. Υπενθυμίζεται πως ο Βίννικ είχε συλληφθεί στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, γιατί κατηγορούνταν για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ, οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά μέσω του Bitcoin.
Ειδικότερα, είχε προχωρήσει, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, σε:
Λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος
Συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος
Ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ
Συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ.
Εκτιμάται, πως από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατατέθηκαν 7 εκατομμύρια ψηφιακά νομίσματα (bitcoins) και έγιναν αναλήψεις 5,5 εκατομμυρίων bitcoins.