Κυριακή των Βαΐων
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ του σεπτού Αποστολείου,
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΣ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Η ΑΓΙΑ ΝΙΚΗ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΟΚΤΩ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ και ΑΝΑΧΩΡΗΤΕΣ
Ο ΑΓΙΟΣ MAUGHALD (Ιρλανδός)
Αναλυτικά:
Κυριακή των Βαΐων
Εορτάζει 7 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη. Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ». Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.
ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ του σεπτού Αποστολείου
Ναού του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Κορυφαίου των Αποστόλων Πέτρου, πού βρίσκεται κοντά στην αγιωτάτη Μεγάλη Εκκλησία (Αγία Σοφία Κων/πολης)
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΟΣ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Πρόκειται για τον Πατριάρχη Μακεδόνιο τον Β’. “Από προσβύτερος και σκευοφύλακας της αγίας Σοφίας, για την ευσέβεια του, στην οποία τον παιδαγώγησε ο θείος του Πατριάρχης Γεννάδιος, κλήθηκε να διοίκηση τον Οικουμενικό θρόνο (496-511), αντί του Πατριάρχη Εύφημίου, πού εξορίστηκε στα Εύχάϊτα. ο λαός έτρεφε μεγάλη αγάπη στο πρόσωπο του. ο αιρετικός όμως αυτοκράτορας Αναστάσιος ο Δίκορος (491-518), ζήτησε από το Μακεδόνιο ένα γράμμα – πού ο Αναστάσιος είχε δώσει στον προκάτοχο του Μακεδονίου, Εύφήμιο, και κατόπιν αυτός το είχε δώσει στον Μακεδόνιο – με το όποιο διαβεβαίωνε ίδιογράφως, ότι θα τηρήσει απαραχάρακτα τα δόγματα της Εκκλησίας. Διαβεβαίωση πού καταπάτησε βάναυσα. ο Μακεδόνιος αρνήθηκε να του το δώσει και ο Αναστάσιος εξοργισμένος τον κατέβασε από το θρόνο, και τον εξόρισε πρώτα στη Χαλκηδόνα και έπειτα στα Εύχάΐτα. Άλλα λόγο των επιδρομών των Ούννων στον Πόντο, κατέφυγε στη Γάγγρα, όπου και πέθανε. Αλλά, αναδείχτηκε αληθινός επίσκοπος, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας απέναντι στις αυτοκρατορικές αυθαιρεσίες.
Η ΑΓΙΑ ΝΙΚΗ
Ή Αγία αυτή ήταν μεταξύ αυτών πού πίστεψαν στον Χριστό από τα θαύματα πού έκανε ο Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυς, κατά τη διάρκεια του ενδόξου μαρτυρίου του, επί Διοκλητιανού (284-304). Στη συνέχεια υπέστη μαζί με άλλους, θάνατο δια αποκεφαλισμού.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΟΚΤΩ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΕΣ και ΑΝΑΧΩΡΗΤΕΣ
Μαρτύρησαν δια ξίφους.
Ο ΑΓΙΟΣ MAUGHALD (Ιρλανδός)
Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της Όρθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο “ΟΙ Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων”, του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.