Συγκλονιστική είναι η καταγγελία πρώην εργαζομένου για το γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε έναν χρόνο 68 τρόφιμοι έχασαν τη ζωή τους.
Πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου, που ξεκίνησε την καταγγελία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ περιγράφοντας αποτρόπαιες σκηνές, για ανθρώπους δεμένους, που τους χτυπούσαν.
Γηροκομείο στα Χανιά: «Τους έδεναν στο κρεβάτι, τους έδιναν χάπια»
«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο πρώην εργαζόμενος, λέγοντας ότι τα έχει δει με τα μάτια του.
«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι, αυτό που έκανα, και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν ήθελα να τους δένω», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Οταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από έναν μήνα, σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Οπως είπε, δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τρόφιμος του γηροκομείου απεβίωσε μετά από χτύπημα -Δεν είχαν καλέσει ασθενοφόρο
Αναφορικά με την περίπτωση εκταφής μίας εκ των τροφίμων, είπε: «Η γυναίκα αυτή ήταν στη βάρδιά μου, όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο, σαν γδούπο, ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κάγκελο, διότι είχαν, προφανώς, ξεχάσει. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο, ούτε τίποτα. Ενώ είδα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά, είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο, ότι χρειάζεται νοσοκομείο η γυναίκα, και δεν ήθελε. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα, φυσικά, και δεν είχε τις αισθήσεις της. Την τρίτη ημέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση της κυρίας Γεωργίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Ηθελαν να είμαι σαν ένα πιόνι».
Καταγγελία συγγενούς: «Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού»
Μια άλλη διάσταση στην υπόθεση του γηροκομείου δίνει συγγενής τροφίμου, λέγοντας ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού».
«Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ηταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε, ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», δηλώνει στον ΣΚΑΪ.
«Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με το που έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Οταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα, τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με απίστευτη πείνα, λες και είχε να ταϊστεί καιρό», περιγράφει, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν.
Οπως αποκαλύπτει, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι’ αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν, και τα νύχια τους, και μου είπαν ”θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη”. Εφυγε, και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά».
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. «Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».
Καταγγελίες από συγγενείς: «Δεν της έδιναν νερό, την είχαν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο»
Σοκαριστικά είναι και όσα καταγγέλλουν στο Flashnews.gr για την κατάσταση που επικρατούσε στο γηροκομείο στα Τσικαλαριά Χανίων, συγγενείς πρώην τροφίμων.
Σύμφωνα με τον κ. Φ., «η εικόνα θύμιζε κοτέτσι, οι συνθήκες ήταν άθλιες και η φροντίδα ήταν ελλιπής. Τη μητέρα μου την είχαν δεμένη με κάτι σαν ιμάντες σε ένα καροτσάκι», ενώ η κ. Μ. τονίζει «μου την πέθαναν τη μάνα μου, μπήκε με κινητικά προβλήματα αλλά υγιής, δεν της έδιναν νερό, την είχαν καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο».
«Ούτε βόλτα δεν τους πήγαιναν, τους έβγαζαν με το καροτσάκι μία φορά την ημέρα, στη σειρά, παρατεταγμένους, αυτό είχα δει εγώ όποτε πήγαινα. Ούτε κουνιόντουσαν. Παρατήρησα μία ημέρα που πήγα ότι ήταν ένας νοσοκόμος και ξεφλούδισε μία μπανάνα, αυτό το θυμάμαι, και τη μοίρασε σε τρία-τέσσερα άτομα, δηλαδή έφαγε ο κάθε ηλικιωμένος από 1-2 κομματάκια, τους άνοιξε το στόμα με το χέρι και τους τάισε την μπανάνα. Ένιωσα ότι εκεί μέσα ήταν σαν κοτέτσι, πώς ταΐζουν τις κότες για να κάνουν αυγά και να μεγαλώσουν και να τα σφάξουν, έτσι», αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Φ.
Παρέμβαση εισαγγελέα για τους θανάτους 68 τροφίμων στο γηροκομείο στα Χανιά
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσαν τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τους 68 θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά.
Ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης τα σχετικά δημοσιεύματα και έδωσε παραγγελία να εποπτεύσει ο ίδιος ο εισαγγελέας Εφετών το ανακριτικό έργο και να διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα, λόγω της σοβαρότητας και της φύσεως της υπόθεσης.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκαν από τα ληξιαρχεία οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις οποίες αναφέρονται τα αίτια θανάτου ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη δομή, ενώ πραγματοποιήθηκε εκταφή προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστές ηλικιωμένη που κατέληξε πριν από 11 μήνες.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Βεζυράκης, ανέφερε ότι όντως ζητήθηκε από τις Αρχές η έκδοση και παράδοση των 25 ληξιαρχικών πράξεων θανάτου που σημειώθηκαν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα. Σε επίπεδο Κρήτης, καταγράφονται 68 θάνατοι τροφίμων.
Για «σκευωρία» μιλά ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων
Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, Γιάννης Σφακιωτάκης, κάνει λόγο για «σκευωρία.
«Ολος αυτός ο θόρυβος είναι προϊόν λάσπης και μόνο. Χθες τελείωσε και η δεύτερη πράξη, η οποία είναι αποτέλεσμα καταγγελιών αβάσιμων και ανυπόστατων εντελώς», ισχυρίστηκε.
Οπως δήλωσε, η πρώτη ενέργεια που έγινε ήταν στις 22-23 Μαρτίου του 2021, όταν μια πολυπρόσωπη ομάδα, εντελώς αιφνιδιαστικά, 5.30 το πρωί κατέφθασαν στη μονάδα, μεταξύ των οποίων εισαγγελέας, κάπου 15 αστυνομικοί, δύο ιατροδικαστές, εκπρόσωποι του υγειονομικού, και οι οποίοι μπήκαν μέσα στη μονάδα και τις έκαναν φύλλο και φτερό. Δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, διότι, αν είχε βρεθεί το παραμικρό, θα είχαμε συλλήψεις, θα είχαμε μια άλλη εξέλιξη. Χθες έγινε η δεύτερη ενέργεια μετά από αυτή την ανυπόστατη καταγγελία, με άτομα τα οποία ουδέποτε εμφανίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο. Έγινε μία καταγγελία, έγινε η εκταφή και έγιναν όλες οι εξετάσεις στο νεκροτομείο στο Ρέθυμνο, παρουσία δύο ιατροδικαστών Κρήτης, δύο τεχνικών συμβούλων και ενός αστυνόμου, η οποία κατέληξε χωρίς κανένα απολύτως εύρημα».
«Η επιχείρηση αυτή είναι μέσα στην πόλη, ελέγχεται σε τακτικότατη βάση. Στις εκθέσεις αυτές δεν έχουν να προσάψουν το παραμικρό. Όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα, όταν έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη της επιχείρησης -από 16 κλίνες που ξεκίνησε το 2009 και έχει πάει στις 47, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων-, νομίζω ότι όλα αυτά είναι ένα δείγμα γραφής για το πώς λειτουργεί αυτή η μονάδα. Όλα αυτά τα χρόνια τώρα ουδέποτε υπήρξε τέτοια καταγγελία, σαν κι αυτές που έρχονται ουρανοκατέβατες».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/sok-kataggelia-proin-ergazomenoy-girokomeio-hania