18/3/2021
Συμμετοχή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στο Γαλλικό ερευνητικό πλόα PERLE-4 στο Τυρρηνικό Πέλαγος & την Ανατολική Μεσόγειο
Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών θα συμμετάσχουν σε ερευνητική αποστολή στο πλαίσιο του ερευνητικού πλόα PERLE-4 της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος θα λάβει χώρα στην περιοχή του Τυρρηνικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από 27/03/2021 έως 29/04/2021.Η αποστολή θα διενεργηθεί με το Γαλλικό ερευνητικό σκάφος “Ν/ΟL’ Atalante” του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου ΙFREMER, με αφετηρία και λήξη στο λιμάνι του LaSeyne-sur-MerΓαλλίας.
Η ερευνητική αποστολή περιλαμβάνει συλλογή φυσικών, χημικών και βιολογικών δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη των φυσικών και βιοχημικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μετρήσεις/δειγματοληψίες που θα γίνουν στην αποστολή θα συνδυαστούν με συλλογή δεδομένων από αυτόνομους πλωτήρες. Προσθέτως, θα γίνει ανέλκυση διάταξης με φυσικοχημικούς αισθητήρες και ιζηματοπαγίδες που έχει ποντιστεί προ τριετίας σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το σύνολο των ως άνω δράσεων αποτελεί συνέχεια καινοτόμου προσπάθειαςπου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος τηςπεριοχής έρευνας. Στην αποστολή θα συμμετέχουν εκτός από τους 6 Έλληνες ερευνητές και διακεκριμένοι επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ.
Η προσπάθεια και η Ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται από το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της – CLIMPACT, μια εμβληματική πρωτοβουλία του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στην προσπάθεια για πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
ΥΓ
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν το θρίλερ που εξελίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης με τουρκικό πολεμικό να «απειλεί» γαλλικό ερευνητικό, το οποίο διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συμβάν για το οποία από την Αθήνα δεν υπήρξε καμία αντίδραση προς την Άγκυρα. Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης, με την Τουρκία να προχωρά στην πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε εκδοθεί ελληνική NAVTEX 260/21 για ερευνητικές δραστηριότητες του γαλλικού ωκεανογραφικού σκάφους «L’ Atalante» στο νοτιοανατολικό Κρητικό Πέλαγος και στη Μεσόγειο, σε συγκεκριμένα σημεία για τις 15, 16, 17 και 18 Απριλίου. Το μεσημέρι της Παρασκευής οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX (0313/21), με την οποία δηλώνουν ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη, καθώς «εκδόθηκε από αναρμόδιο σταθμό, εμπίπτει σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή που η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας», ενώ ακολούθησε η πρόκληση με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο. Η περιοχή στην οποία πλέει και πραγματοποιεί τις έρευνές του το γαλλικό σκάφος είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει οριοθετηθεί με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και σε δύο σημεία ανατολικά της γραμμής οριοθέτησης, περιοχή την οποία όμως αμφισβητεί η Τουρκία και θεωρεί αυθαίρετα τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή, ενώ το γαλλικό πλοίο προχωρά κανονικά στις έρευνές του.