Ο Δένδιας έγινε ο νεκροθάφτης της συναντίληψης του Σημιτη για το Αιγαίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κώστας Καραμανλής “ρυμουλκεί” τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Είναι πανθομολογούμενο, πως μετά από δυο βδομάδες της συνεντεύξεως του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα Κυριακάτικα Νέα και την απάντηση σε αυτήν και στα όσα ισχυρίστηκε, του επίσης πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προκλήθηκε πολιτικός σάλος!

Προκλήθηκε μια πολιτική ταραχή με τις αιχμηρές απαντήσεις που έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προς τις διατυπωμένες θέσεις εναντίον του, από τον Κώστα Σημίτη στη συνέντευξή του αλλά και στις αναφορές του στο βιβλίο του με τίτλο “Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά”!
Για να θυμηθούμε, σε αυτήν την όχι τυχαία σε χρόνο, συνέντευξή του ο Κώστας Σημίτης άσκησε εντονότατη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στα Ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στην εγκατάλειψη της στρατηγικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη για τη Μαδρίτη και το Ελσίνκι!

Της Συμφωνίας της Μαδρίτης που συνυπέγραψε ο Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στις 8 Ιουλίου 1997, όπου με απόλυτη ενθάρρυνση των ΗΠΑ νομιμοποιήθηκαν οι τουρκικές απαιτήσεις και ισχυρισμοί περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο Πέλαγος!

Της απόφασης της ΕΕ που στις 10-11 Δεκεμβρίου 2019 αποφάσισε διά μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε στο Ελσίνκι της Φιλανδίας να πιέσει την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν οι εκκρεμείς συνοριακές διαφορές με την Τουρκία με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στα τέλη δε του 2004 θα επανεξέταζε την πορεία του ζητήματος!

Υπερασπίζεται λοιπόν ο Κώστας Σημίτης τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι και κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή, πως μόλις το 2004 έγινε Πρωθυπουργός, απεμπόλησε το διπλωματικό κεκτημένο της Ελλάδας (;;;) που απόρρεε από τις παραπάνω αναφερόμενες δυο Συμφωνίες!

Εθνικός μειοδότης ο Κώστας Σημίτης…

Η απάντηση του Κώστα Καραμανλή ήταν ακαριαία και πολύ επιθετική!
Τόσο που κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Κώστα Σημίτη για εθνική μειοδοσία! Πώς άλλωστε μπορεί να ερμηνευτούν τα παρακάτω λόγια του Κώστα Καραμανλή;
«…Η “επιτυχημένη” στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”. Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα! Με τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο 1997, έγινε και ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες…»!

Νουθετεί και ρυμουλκεί στις εθνικές του θέσεις ο Κώστας Καραμανλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Ωστόσο, ο Κώστας Καραμανλής στο τέλος του κειμένου του αναφέρει επί λέξει, στέλνοντας παντού αυστηρά μηνύματα:
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο»!
Άραγε ποιους να εννοεί ο Κώστας Καραμανλής;
Είναι σίγουρο, πως αποδέκτης των μηνυμάτων Κώστα Καραμανλή είναι πρωτίστως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης! Από την στιγμή που όλες οι διατυπωμένες θέσεις του και απόψεις του επί δυο χρόνια ως Πρωθυπουργός συμπορεύονται με τις πολιτικές θέσεις του Κώστα Σημίτη!
Από τη στιγμή που συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εξόχως περίεργες, φοβικές, αλλά και δουλικές απόψεις του στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα! Όταν έχει ορίσει επικεφαλής της διπλωματικής ελληνικής ομάδας που συζητάει με την αντίστοιχη τουρκική στο πλαίσιο διερευνητικών συνομιλιών, που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα, τον κ. Παύλο Αποστολίδη, Πρέσβη ε.τ., πρώην διοικητή της ΕΥΠ, πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και μέλος του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ! Στους κόλπους του οποίου ανήκουν τόσο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και όσοι άλλοι εκφραστές μιας δουλικής πολιτικής συμπεριφοράς έναντι της Τουρκίας, υπερασπιστές του δόγματος “ανεχόμαστε η Τουρκία να ζητάει τα πάντα κι εμείς δεν ζητούμε από αυτήν απολύτως τίποτε”!

Εκπληρώνει τις “επιταγές” του πατρός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Βέβαια όλοι οι παραπάνω αναφερόμενοι πολιτικοί ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Ο οποίος εκμυστηρεύτηκε στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά (βιβλίο: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια) μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω συγκλονιστικά:
«Η Συμφωνία της Μαδρίτης κράτησε τα πράγματα. Και κρατήσαμε πάντοτε αυτήν την βάση. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι θα κάναμε προσπάθεια για την ειρήνη (σ.σ. παραχωρώντας εθνική κυριαρχία;). Εν το μεταξύ – το λέω και στην Ντόρα καθημερινώς, το λέω και στην τωρινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή – θα ζούμε με τα προβλήματά μας ώσπου να τα επιλύσουμε (σ.σ. επιλύοντάς τα προς όφελος της Τουρκίας;).
Θα ζούμε με τα προβλήματά μας και θα προσπαθούμε αυτό το οποίο γίνεται σήμερα – το οποίο είναι πάρα πολύ σωστό και δεν γίνεται μόνο σήμερα, είναι μια γραμμή που και το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε – να πετύχουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης (σ.σ. που σήμερα η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ονομάζει διερευνητικές συνομιλίες) και ταυτόχρονα την άμεσο επικοινωνία των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών των δυο χωρών. Να μπορεί να πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, που δυστυχώς δεν το κάνει ο Καραμανλής, δεν του πάει το στυλ του. Αλλά η Ντόρα (σ.σ. την οποία προόριζε για Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό) μπορεί να το κάνει με τον ομόλογό της. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το ανοικτό τηλέφωνο, η ανοικτή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει πάντα να υπάρχει…»!

Πήρε τα σώβρακα του Τσαβούσογλου, ο Δένδιας…

Ενώ λοιπόν η παραζάλη που υπέστη το Μαξίμου από τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, προσπάθησε στη συνέχεια να συνέλθει, για να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που θα ακολουθούσε στο προγραμματισμένο ταξίδι του, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στην Τουρκία, όπου θα συναντούσε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου – όπως είχε ανακοινωθεί – να εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα! Ο κ. Νίκος Δένδιας θα συναντούσε στην Άγκυρα τον Τούρκο ομόλογό του!
Το ταξίδι αυτό το προκάλεσε η τουρκική πλευρά, η οποία πάντα προκαλεί τέτοιες συναντήσεις, όταν κυρίως βρίσκεται σε δυσχερή θέση των γενικών εξελίξεων! Σε μια τέτοια δυσχερή θέση βρίσκεται σήμερα η Τουρκία, αφού η οικονομία της συνεχώς ολισθαίνει, η πολιτική εσωτερική αναταραχή αυξάνεται και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας την “καταβροχθίζουν”!
Έτσι έπρεπε κατά πρώτον να έδειχνε στην Παγκόσμια Κοινότητα ένα πρόσωπο δημοκρατικό, ένα πρόσωπο ανοικτό στο διάλογο, που με περίσσια επιμέλεια θα προσπαθούσε να καλύψει την επεκτατική της επιθετική αναθεωρητική πολιτική! Κατά δεύτερον, ευελπιστούσε, πως για μια ακόμη φορά η Ελλάς θα κρυβόταν στο καβούκι της, θα στρουθοκαμήλιζε και θα φαινόταν παντού για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην περιοχή! Άλλωστε, πόσες φορές δεν έγινε αυτό κατά το παρελθόν; Όταν πάντα η Τουρκία έκανε βήματα εμπρός και εμείς βήματα οπίσω;
Αφού είχαν συνηθίσει οι Τούρκοι να μην παίρνουν απαντήσεις στις προκλήσεις που απηύθυναν προς την ελληνική πλευρά!
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε και ζήτησε πριν της συναντήσεως του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του, να δει πρώτα εκείνος τον Νίκο Δένδια! Όπερ και εγένετο!
Και ενώ οι συζητήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν καθώς και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κυλούσαν στο πνεύμα που ήθελαν οι Τούρκοι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο ΥΠΕΞ, είχαμε την έκρηξη του Νίκου Δένδια, ο οποίος και “πήρε τα σώβρακα” του Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ποδοσφαιρική ορολογία και μάλιστα σε αγώνα εκτός έδρας!

Ναι, αυτές πρέπει να είναι διαχρονικά οι εθνικές θέσεις…

Πριν συνεχίσω θα ήθελα να θυμηθείτε, πόσες φορές στα κείμενά μου έχω εξάρει την μεγάλη προσφορά του Νίκου Δένδια στην εξωτερική πολιτική της Πατρίδος μας; Σε θέματα διπλωματίας; Σε θέματα δημιουργίας νέων συμμάχων; Σε ζητήματα ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων;
Για μένα προσωπικά, που όπως έχω επανειλημμένως γράψει, ποτέ δεν έτρεφα τα τρυφερότερα πολιτικά αισθήματα για τον Κερκυραίο πολιτικό!
Όμως με έχει εκπλήξει ευχάριστα! Και χαίρομαι, που αυτή η πολιτική μου προσέγγιση στο πρόσωπό του με δικαιώνει σήμερα απόλυτα!
Θα έλεγα πως η παρουσία του Νίκου Δένδια στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν συγκλονιστική! Δεν θυμάμαι ποτέ, πολιτικό άλλο πρόσωπο της Ελλάδος να ορθώσει για όλα τα ζητήματα, τόσο το ανάστημά του, αιφνιδιάζοντας τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έδειχνε κεραυνόπληκτος!
Ο Νίκος Δένδιας έκανε αυτό που δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι ΥΠΕΞ!
Έδωσε στην Παγκόσμια Κοινότητα να καταλάβει ποια χώρα έχει δίκιο! Ποια χώρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ν. Α. Μεσόγειο! Ποια χώρα σέβεται το δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και ποια τις καταπατά!
Πιο συγκεκριμένα:
Στην αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ για τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας, ο Νίκος Δένδιας απάντησε:
«Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε»!
Για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ ο Νίκος Δένδιας είπε:
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ’ όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους. Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπέρ-πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου»!
Για το casus belli (απειλή πολέμου) που μας έχει επιβάλλει η Τουρκία προκειμένου να μην αυξήσουμε τα 6 στα 12 ν.μ. την κυριαρχία μας στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη των Θαλασσών του 1982 στο Montego Bay (UNCLOS):
«Θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli για τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου»!
Για το παράνομο Τούρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, ο Νίκος Δένδιας είπε:
«Το λεγόμενο Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας»!
Για το τουρκικό αίτημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας, ο Νίκος Δένδιας απάντησε:
«Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;»!
Και το κλου της βραδιάς από τον Έλληνα ΥΠΕΞ προς τον ομόλογό του, ήρθε με σαρκαστική διάθεση:
«Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά…»!

Στην εθνική γραμμή του Νίκου Δένδια…

Αυτή η εθνική στάση του Νίκου Δένδια δημιούργησε πάρα πολλές συζητήσεις. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ήταν λογική αντίδραση η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ. Θα διαφωνήσω, γιατί αυτοί προφανώς προσπαθούν να μειώσουν την μεγάλη εθνική επιτυχία. Είναι όσοι είναι εγκλωβισμένοι στο δόγμα του κατευνασμού και της ηττοπαθούς στάσης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.
Άλλοι ισχυρίζονται, ότι ο Νίκος Δένδιας είχε εντολή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αφήσει καμιά πρόκληση αναπάντητη!
Αυτή η θέση θα με πείσει, εάν ο Πρωθυπουργός αντικαταστήσει από την θέση του προέδρου της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που επιμελούνται των διερευνητικών συζητήσεων με την αντίστοιχη τουρκική ομάδα, τον κ. Παύλο Αποστολίδη! Παρ΄ ότι κυβερνητική πηγή μου είπε, ότι αυτές οι διερευνητικές συζητήσεις είναι άτυπες και δεν δεσμεύουν κανέναν, δεδομένου ότι καταγράφονται απλά οι θέσεις των δυο πλευρών!
Ωστόσο η ίδια κυβερνητική πηγή μου εκμυστηρεύτηκε, πως ο κ. Αποστολίδης πρέπει εκεί να εκπροσωπεί την χώρα του κι όχι τη λογική του Κώστα Σημίτη, που οδηγούσε με τις πολιτικές του αποφάσεις στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι, την Ελλάδα σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας!
Υπάρχει βέβαια και άλλη μια δουλική άποψη, όπως διαβάζω, που ισχυρίζεται ότι με την εθνική στάση του Νίκου Δένδια η Πατρίδα μας κινδυνεύει να μπει σε μια δύνη περαιτέρω έντασης με την Τουρκία!
Θα τους απαντήσω για άλλη μια φορά με την ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:
«Όταν στον Τούρκο δείξεις τα πισινά σου, αυτός θα σου δείξει τα μπροστινά του»!
Έτσι, έπρεπε κάποια στιγμή ως χώρα, να πάψουμε να ζούμε με τον φόβο μιας πιθανής επιθετικής στρατιωτικής ενέργειας της Τουρκίας! Γιατί ο φόβος μας αποθρασύνει την Τουρκία και την κάνει περισσότερο επιθετική και διεκδικητική!
Μακάρι να συνεχιστεί η εθνική πορεία στα εθνικά ζητήματα που χάραξε η προχθεσινή παρουσία το ΥΠΕΞ μας στην Τουρκία!

Επί του πιεστηρίου…

Όσο συνέτασσα το παραπάνω Κυριακάτικο κείμενό μου για την Ελεύθερη Ώρα, μου ήρθε η αποκαλυπτική είδηση:
Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της ΝΔ!
Λέτε; Ενδεχομένως μου είπαν να μην περιμένουμε πολύ, γιατί όπως σας έχω πει πολλές φορές, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ