Νέα πρόκληση με αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας νότια της Κρήτης. Είναι η χειρότερη όλων, διότι βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο καταπατά την ελληνική εθνική κυριαρχία. Από τη στιγμή που η Τουρκία προχώρησε στην αποστολή πολεμικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προκειμένου να παρενοχλήσει το γαλλικό ερευνητικό, το πλοίο αυτό θα έπρεπε να είχε καταδιωχθεί και βυθιστεί εάν δεν εγκατέλειπε άμεσα τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Με φανερή αδυναμία να παραδεχτεί την εντός έδρας ήττα της τουρκικής διπλωματίας από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά και με μία αντι-NAVTEX, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες το πρώτο σχόλιο αναφορικά με τη γεμάτη ένταση κοινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Ο υπουργός Εξωτερικών μας έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας στη στάση του» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης. «Δεν μπορεί να περιμένουν από τον Τσαβούσογλου να παραμείνει σιωπηλός» πρόσθεσε. Η ένταση της Αγκυρας δεν άργησε να επηρεάσει και τις τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες, καθώς χθες το μεσημέρι ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας αντέδρασε στην ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε για σεισμικές έρευνες γαλλικού ωκεανογραφικού πλοίου σε περιοχή του νοτιοανατολικού Κρητικού Πελάγους εκδίδοντας αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρει ότι αυτή είναι η αρμόδια υπηρεσία για να προειδοποιεί τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Αμφισβητώντας έτσι τη συμφωνία που έχει συνάψει η Αθήνα με το Κάιρο αλλά και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «πρόκειται για περιοχή που εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Μία πιο ειλικρινής από του Ερντογάν αντίδραση για τα τεκταινόμενα της Πέμπτης ήρθε διά στόματος Ομέρ Τσελίκ, του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για «ασέβεια», «μισαλλοδοξία» και «φανατισμό». Στον απόηχο του επεισοδίου, με ανάρτησή του στο twitter ο Τσελίκ ανέφερε πως «η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδος διπλωματίας» και πως «δεν στέκονται παράλληλα με τον διάλογο». «Δεν υπάρχει διπλωματία όπου περιπλανάται ο φανατισμός» πρόσθεσε.
Η έντονη ενόχληση της Αγκυρας όμως αποτυπώνεται εύγλωττα και στον τρόπο που κάλυψαν τα τουρκικά ΜΜΕ το μπρα ντε φερ Δένδια – Τσαβούσογλου. Παρουσιάζοντας τη δική τους οπτική, είτε απομόνωσαν το πρώτο μέρος των δηλώσεων επιμένοντας στον διάλογο, όπως έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, είτε χαρακτήρισαν «σκανδαλώδη», «συγκρουσιακή» και «τεταμένη» την ατμόσφαιρα εξαιτίας του Νίκου Δένδια, όπως έκαναν οι «Milliyet», «Hurriyet» και «Cumhuriyet».