Διπλή πρόκληση με περιστατικό διάσωσης και έξοδο του «Barbaros» στο Αιγαίο. Ειδικά το περιστατικό διάσωσης είναι πρωτοφανές, η Ελλάδα δεν έπρεπε να το έχει επιτρέψει και ο πλοίαρχος του πλοίου με σημαία Μάλτας που άνοιξε την κερκόπορτα στους τούρκους, έπρεπε να έχει συλληφθεί. Για άλλη μια φορά εμείς τα πήγαμε καλά στα λόγια και οι τούρκοι συνέχισαν ανενόχλητοι τα έργα.
Μόνον ως ευθεία πρόκληση κατά της κυριαρχίας της χώρας μας μπορεί να ερμηνευτεί το χθεσινοβραδινό γεγονός με το τουρκικό ελικόπτερο που παρέλαβε ασθενή από εμπορικό πλοίο με σημαία της γνωστής… «συμπαίκτριας» της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου Μάλτας.
Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ταξιδέψει για την Αγκυρα, τουρκικό ελικόπτερο πέταξε μεταξύ Λέσβου και Χίου για να παραλάβει ασθενή από ένα εμπορικό πλοίο. Ο καπετάνιος του οποίου δεν επικοινώνησε ως όφειλε με τις ελληνικές Αρχές αλλά με τις τουρκικές. Γεγονός διόλου «τυχαίο», αφού η Τουρκία επιζητά διακαώς να επεκτείνει το δικαίωμα «έρευνας και διάσωσης» στο μισό Αιγαίο. Παρότι οι διεθνείς οργανισμοί απέρριψαν το συγκεκριμένο αίτημα της Τουρκίας, αποδεικνύεται ότι στην πράξη, έστω και με «φτιαχτά» περιστατικά, οι Τούρκοι όπως πάντα προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Τα μηνύματα όμως από πλευράς Τουρκίας δεν «σταμάτησαν» με τη συγκεκριμένη προκλητική κίνηση αλλά συνεχίστηκαν, καθώς διόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι τουρκικές Αρχές επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα, αυτή της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα και της συνάντησής του με Ερντογάν και Τσαβούσογλου, για να βγάλουν στο Αιγαίο το ερευνητικό «Μπαρμπαρός». Το συγκεκριμένο σκάφος, που επί καιρό παραβίαζε την κυπριακή ΑΟΖ, ξεκίνησε χθές το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη για το λιμάνι της Μερσίνας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται χθες το μεσήμερι σχεδόν δίπλα στη Λέσβο.
Οσο κι αν στην Ελλάδα προσποιούνται κάποιοι ότι… δεν έγινε και τίποτε, η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τον ασύμμετρο πόλεμό τους κατά της χώρας μας.