Πεσκέσι της ΕΕ ύψους 3 δις ευρώ στη Λιβύη με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας παρά το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς  με δηλώσεις στα ΜΜΕ αποκάλυψε ότι η ΕΕ έδωσε με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας πεσκέσι ύψους τουλάχιστον 3 δις ευρώ  στη Λιβύη.

Και ο Νότης Μαριάς τόνισε:  Έτσι παρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας και το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ανυπόστατο και άκυρο από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντούτοις η ηγεσία της ΕΕ με τις ψήφους της Ελλάδας και της Κύπρου διασφάλισε πεσκέσι για τη Λιβύη ύψους τουλάχιστον 3 δις ευρώ.

Ειδικότερα Ελλάδα και Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου 2020 συμφώνησαν στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2021-2027  να διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενίσχυση των χωρών της αποκαλούμενης Νότιας Γειτονίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Λιβύη.

Συνεχίζοντας ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι όπως ανακοίνωσε στις 9/2/2021 ο ίδιος ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοσέπ Μπορέλ για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας προβλέπεται να διατεθούν 7 δισ. ευρώ μέσω του νέου Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ) της ΕΕ, για την εφαρμογή του ειδικού οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για την περίοδο 2021-2027, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να κινητοποιηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 30 δισ. ευρώ στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Στις δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνονται δανειακά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης τα,ης Παγκόσμιας Τράπεζας κλπ

Από αυτό το ποσό εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3 δις ευρώ θα καταλήξουν στη Λιβύη καθώς η χώρα αυτή στο διάστημα 2014-2020 και εν μέσω εμφυλίου πολέμου κατάφερε ήδη να ενθυλακώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι  δασμολογικές διευκολύνσεις προς τη Λιβύη για την εξαγωγή των προϊόντων της στην ΕΕ στο πλαίσιο της νέας από 1/1/2021 Συμφωνίας για το  προτιμησιακό εμπόριο ΕΕ-Χωρών Μεσογείου το οποίο  μόνο το 2019 ανήλθε στα 677 δις ευρώ.

Τέλος η ομαλοποίηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Λιβύη ανοίγει το δρόμο και για άλλες επενδύσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη Λιβύη καθώς και για περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου ΕΕ-Λιβύης.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: Έτσι η Λιβύη παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να επιμένει στην ισχύ και εφαρμογή του τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως δήλωσε άλλωστε  δημόσια και παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο φιλότουρκος μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, εντούτοις με τις ψήφους Αθήνας και Λευκωσίας άρχισε ήδη να ενθυλακώνει το ευρωπαϊκό χρήμα καθώς  ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2021 και η συνακόλουθη ετήσια χρηματοδότηση της Λιβύης από την ΕΕ υιοθετήθηκε  από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 14/12/2020 με τις ψήφους Αθήνας και Λευκωσίας και ήδη από 17/3/2021 τέθηκε σε εφαρμογή καθώς την ως άνω ημερομηνία δημοσιεύθηκε στην Eπίσημη Eφημερίδα της  ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ