Επιχείρηση από κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ να κάνουν το μαύρο άσπρο!
Η παραποίηση της πραγματικότητας λειτουργεί μέχρις ενός σημείου και σε συνθήκες αποκλεισμού της κοινής γνώμης από κάθε πηγή ενημέρωσης ή με όλα τα ΜΜΕ υπό έλεγχο. Αλλιώς, η παροιμία «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα» φωτογραφίζει τέλεια ό,τι συμβαίνει, ύστερα από το προχθεσινό φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν να κάνουν το μαύρο άσπρο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με δηλώσεις της προσπάθησε να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη, μέσω φιλικών διαύλων, ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη ήταν επιτυχής και το κυβερνητικό αφήγημα περιγράφει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, έφτασε ένα βήμα προτού οι Λίβυοι του υποσχεθούν να ακυρώσουν το τουρκολιβυκό σύμφωνο: «Ετοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα τη σύσταση τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η Λιβύη» είπε η κυρία Πελώνη και υποστήριξε με έμφαση: «Το σημαντικό είναι ότι και η άλλη πλευρά θέλει να συζητήσει με την Ελλάδα και πρότεινε και τη σύσταση των επιτροπών αυτών. Είναι μια συζήτηση που θα καθιστούσε άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι οι δηλώσεις της κυρίας Πελώνη, γίνεται κατανοητό από τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου, οι οποίες είναι τουλάχιστον χλευαστικές, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη, όσον αφορά φυσικά τα ελληνικά συμφέροντα. Πανηγυρίζουν στην Τουρκία για το γεγονός ότι δεν κατάφερε το παραμικρό ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Δεν χρειάζονται, όμως, τα τουρκικά δημοσιεύματα για να κατανοήσουμε την ανύπαρκτη επιτυχία Μητσοτάκη στη Λιβύη. Αρκεί η απάντηση που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Λιβύης με την Τουρκία, τόνισε: «Επιδιώκουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ακόμα ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Λιβύης – Τουρκίας για τον ορισμό των οικονομικών ζωνών για να συνεχιστεί η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου». Δηλώσεις οι οποίες ερμηνεύονται ως υπεράσπιση του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Αυτή είναι μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που διατυμπανίζει η ελληνική κυβέρνηση και, φυσικά, υπάρχουν αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Αμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργο Τσίπρα να αναρωτιέται: «Μήπως στην κυβέρνηση πρέπει να το σκεφτούν καλύτερα πριν ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπήσει ξανά τη χώρα για κρίσιμα εθνικά ζητήματα στο εξωτερικό; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μετά την επίσκεψη βρισκόμαστε σε καλύτερο ή τελικά χειρότερο σημείο ως προς το πρόβλημα που δημιουργεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Κρίνοντας από τις αναφορές των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, φαίνεται να μην ήταν καν το βασικό αντικείμενο, στόχευση και εξαγόμενο της επίσκεψης».
Εξίσου δηκτική και η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης: «Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά απέφυγε ακόμα και να αναφέρει το όνομα της Τουρκίας και περιορίστηκε σε αόριστη αναφορά “εγγράφων και συμφωνιών”. Αντιθέτως, μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την ώρα που ο συνομιλητής του δικαιολογούσε την καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας».