Το ποιόν του Κώστα Σημίτη φαίνεται από την απάντηση που έδωσε στην δήλωση – καταπέλτη του Κώστα Καραμανλή στην οποία αποκαλύπτει και εξηγεί με λεπτομέρεια την ολέθρια για τα εθνικά θέματα πολιτική που ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός ακολούθησε.
Ο Κώστας Σημίτης έχει το θράσος να εμφανίζεται δικαιωμένος για το επαίσχυντο σχέδιο Ανάν που επιχείρησε να επιβάλει στον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος το απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία. Σχέδιο το οποίο θα είχε οδηγήσει στην τουρκοποίηση όλης της Κύπρου και φυσικά προσπάθησε να το επιβάλλει με συκοφαντίες και απειλές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ψέμματα που έλεγε το σύστημα Σημίτη προκειμένου να απειλήσει τους κύπριους για να τεθούν το σχέδιο Ανάν; Όπου λίγο – πολύ προειδοποιούσε πως σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου η Κύπρος θα έπαυε να υπάρχει;
Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση Σημίτη στον Καραμανλή και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Όπως επίσης βγάλτε τα συμπεράσματά σας για την αφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Στα «Νέα» (3.4.2021) έγινε προδημοσίευση της συμβολής μου στον συλλογικό τόμο «Η στρατηγική του Ελσίνκι, 20+1 χρόνια μετά» (εκδόσεις Σιδέρη). Αυτό το δημοσίευμα σχολίασε ο κ. Κ. Καραμανλής.
Η δήλωση του Κ. Καραμανλή αποδεικνύει πράγματι τις διαφορετικές μας αντιλήψεις.
Πεποίθησή μου ήταν και είναι, ότι οι διαφορές με την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά, στη βάση της εθνικής μας κυριαρχίας και του Διεθνούς Δικαίου, αξιοποιώντας την ισχύ που μάς δίνει η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πλεονεκτήματα που μάς εξασφαλίζουν οι διεθνείς συμμαχίες μας. Η επ’ αόριστον παραπομπή των διαφορών με τη γείτονα σε μια μελλοντική κάθε φορά διευθέτηση, οδήγησε και θα οδηγεί στη διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η πιο χαρακτηριστική και επώδυνη απόδειξη της αδράνειας είναι η εξέλιξη του Κυπριακού.
Την περίοδο της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, η κυβέρνησή μου αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία της επιθυμίας της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφ’ ενός λύσαμε το πολύπλοκο θέμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και αφ’ ετέρου χαράξαμε έναν οδικό χάρτη επίλυσης των ελληνοτουρκικών.
Ως προς το θέμα των χωρικών υδάτων πρέπει να σημειωθεί, ότι όλες οι κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κ. Καραμανλή) συζητούσαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών το θέμα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, που είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και συναρτάται με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».