«Οδοστρωτήρας» από Χατζηδάκη στα εργασιακά: «Η πλειοψηφία των εργαζόμενων ψήφισαν ΝΔ και όχι ΣΥΡΙΖΑ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Προωθεί, εν μέσω πανδημίας, την κατάργηση του οκταώρου μέσω ατομικών συμβάσεων, την ώρα που η ανεργία καλπάζει

Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά εν μέσω πανδημίας προωθεί η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να φέρει ακόμη και μετά το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=sTPyk8BglDg

Με προκάλυμμα λίγες θετικές αλλαγές σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα, ο Κωστής Χατζηδάκης προωθεί την κατάργηση του οκταώρου μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση της υπερεργασίας και την ενίσχυση των υπερωριών, την ώρα που η ανεργία παραμένει δυσθεώρητα υψηλή.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος δηλώνει σε χθεσινή συνέντευξή του, «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που ήδη ισχύει και στην Ελλάδα». Κατά τον υπουργό, «οι διευθετήσεις του χρόνου εργασίας που γίνονται, γίνονται σε επίπεδο εξαμήνου, με βάση και τις προβλέψεις της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, μπορεί να δουλέψει για ένα διάστημα του έτους έως 10 ώρες τη μέρα και για αντίστοιχο διάστημα του ίδιου έτους να δουλέψει μέχρι έξι ώρες τη μέρα ή να παίρνει ρεπό».

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έρχεται να νομιμοποιήσει μια βάρβαρη αλλά παγιωμένη πρακτική που επικρατεί στα τουριστικά επαγγέλματα, με τη συνεχόμενη επί μέρες εργασία χωρίς ανάπαυση, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις αμοιβές. Και όλα αυτά ενώ δεύτερη συνεχή χρονιά αρνείται να προχωρήσει στην κήρυξη της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως υποχρεωτική, καθηλώνοντας τους μισθούς του κλάδου στα επίπεδα των 650 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

Αποκορύφωμα της χυδαιότητας του Κ. Χατζηδάκη είναι το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο, δηλαδή η συνεχόμενη δεκάωρη εργασία χωρίς ρεπό και προσαυξήσεις, «είναι κάτι που πιθανότατα θα το θέλουν και πολλοί εργαζόμενοι, καθώς μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να τους διευκολύνει στον προγραμματισμό τους». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Προσφέρουμε στους εργαζομένους που θέλουν τη δυνατότητα να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδότες τους».

Ο αριθμός των ανέργων θα εκτοξευτεί τους επόμενους μήνες

Καθώς οι άνεργοι ανέρχονται σήμερα σε 1.100.000 άτομα κι ενώ ισχύουν οι περιορισμοί στις απολύσεις λόγω Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αναστολών συμβάσεων εργασίας, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους τους επόμενους μήνες θα εκτοξευτεί. Εκτιμά, επομένως, ο υπουργός Εργασίας ότι σε αυτές τις συνθήκες ένας εργαζόμενος δεν θα έχει τη δύναμη να αρνηθεί τους όρους που θα επιβάλουν οι επιχειρήσεις!

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ρυθμίσεις για την τηλεργασία, η άδεια πατρότητας και μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Στόχος, επίσης, είναι η διεύρυνση των κλάδων για τους οποίους θα επιτρέπεται η εργασία τις Κυριακές.

Όσον αφορά το νέο επικουρικό σύστημα, ο Κωστής Χατζηδάκης επιχειρεί άλλη μία φορά να θολώσει τα νερά, καθώς δεν απαντά στο ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων ειδικών, ανέρχεται σε τουλάχιστον 55 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα δανείστηκε, στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, 30 δισ. ευρώ.

Έτσι ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι το κόστος τα πρώτα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και θα υπερκαλυφθεί από τα οφέλη που θα προκύψουν, με το κράτος, δηλαδή τους φορολογουμένους, να καλείται να καλύψει την τεράστια «τρύπα», ώστε να μη μειωθούν οι σημερινές επικουρικές συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ