Οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πλέον την κυβέρνησή τους. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα για την πανδημία που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση είναι απείρως ελαφρύτερα από αυτά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενώ και οι ενισχύσεις που έχει δώσει στις επιχειρήσεις που βάλλονται, είναι πολλαπλάσιες.
Η Ανγκελα Μέρκελ βλέπει το κόμμα της να βυθίζεται. Στην Ελλάδα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μητσοτάκη στο απυρόβλητο.
Συνεχίζει να «μολύνει» την Ανγκελα Μέρκελ η πανδημία του νέου κορονοϊού, με τη δυσαρέσκεια των πολιτών συνεχώς να αυξάνει. Προ ημερών η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» χτυπούσε καμπανάκι σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της». «Στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία έμοιαζε παγκόσμιο πρότυπο. Τώρα προκαλούν έκπληξη οι εμβολιασμοί και τα τεστ κορονοϊού, τα τεχνολογικά προβλήματα, το σκάνδαλο με τις προστατευτικές μάσκες και η υπερβολική γραφειοκρατία» τόνιζε το δημοσίευμα.
Πράγματι. Η δυσαρέσκεια των Γερμανών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πανδημία διογκώνεται, κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το τελευταίο «Deutschlandtrend», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 64% (+15%) των πολιτών δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ «ικανοποιημένο» δηλώνει μόλις το 33% και «πολύ ικανοποιημένο» το 2%. Παράλληλα, η νέα δημοσκόπηση καταγράφει καθίζηση των ποσοστών της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και ξεκάθαρο προβάδισμα του αρχηγού της CSU Μάρκους Ζέντερ με 54% έναντι του Αρμιν Λάσετ (CDU), που περιορίζεται στο 19% στην κούρσα για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί έως τις 24 Μαΐου.
Η καγκελάριος Μέρκελ παραμένει στην κορυφή της δημοτικότητας με 58% θετικές απόψεις έναντι 41% αρνητικών, ενώ θετικό πρόσημο έχουν οι απόψεις μόνο για τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ρεκόρ αρνητικών απόψεων συγκεντρώνουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (70%), ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (66%) και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ (62%).
Στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) συρρικνώνεται κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση και περιορίζεται στο 27%, ακολουθούμενη από τους Πρασίνους, οι οποίοι ενισχύονται κατά δύο μονάδες και φτάνουν το 22%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 16% και χωρίς μεταβολή, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία παραμένει στο 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και ανεβαίνουν στο 9% και η Αριστερά μένει σταθερή στο 7%. Στο μεταξύ, το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστό ένα σκληρότερο lockdown, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 30%.