“Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον” (Απρ. 2018)
Η Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική “Ελλάδα: Μια στρατηγική ανάπτυξης για το μέλλον” καταρτίστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η Στρατηγική παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 27ης Απριλίου 2018, λαμβάνοντας ομόφωνα τη θετική αποδοχή των μελών του. Για τη διαμόρφωσή της διενεργήθηκε ευρύς και ανοικτός κύκλος διαβουλεύσεων σε πολλά επίπεδα, με κορυφαία τη διαδικασία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων. Η Στρατηγική υιοθετεί τον ολιστικό τρόπο σχεδιασμού και ενσωματώνει τις τρεις διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική) που ορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Στόχος της Στρατηγικής είναι η μετάβαση σε ένα νέο δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς αναπτυξιακό υπόδειγμα, με όρους κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, μέσα από την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων και πολιτικών για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, καθώς και την αναβάθμιση του Κράτους Πρόνοιας, που νοείται ως συντελεστής και δείκτης της ανάπτυξης.
Ελλάδα 2.0 (Μαρ. 2021)
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Σχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
– την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας,
– την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής,
– την πράσινη Οικονομία, και
– την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη εξαετία», σημείωσε. «Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», πρόσθεσε.
«Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», εξήγησε.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεν αφορά μία κυβέρνηση, αφορά όλη τη χώρα, είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει σε ένα κόμμα» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως: «Δεν περιορίζεται σε θητείες, αλλά απλώνεται σε δεκαετίες. Αποτελεί, ως εκ τούτου, ευκαιρία για την δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων. Είναι όμως πρωτίστως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί».
Υ.Γ
Δεν θέλουμε λόγια και φανφάρες & σχέδια για τα σχέδια…
Θέλουμε πράξεις και ουσία…
Αυτό περιμένουμε από τις κυβερνήσεις.. να κάνουν πράξη τα σχέδια…