Και Γαλλική πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αναμένουμε ένα Frexit;

Alexandre Lemoine / Réseau International / 30-3-21
Mετάφραση:Μ.Στυλιανού

Μπορούμε να πιστέψουμε τους ευρωσκεπτικιστές που προβλέπουν την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ονομάζεται Frexit; Εξάλλου, το Brexit έδειξε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Το έναυσμα για το Brexit ήταν το δημοψήφισμα στο οποίο το 51% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Οι πολιτικοί επιστήμονες υποθέτουν ότι με τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος στη Γαλλία σήμερα, η κατάσταση θα ήταν περίπου η ίδια.

Η Mαρίν Λεπέν, αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός, το οποίο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, βασίζεται στη γαλλική οργή για την πολιτική των Βρυξελλών στον αγώνα κατά του κορονοϊού και σε πανευρωπαϊκά μέτρα για τη στήριξη της Γαλλίας σε καταστάσεις κρίσης.

Οι Γάλλοι συγκρίνουν τις μεθόδους καταπολέμησης της πανδημίας και τη συνολική οικονομική κρίση στην Βρετανία και τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της ΕΕ αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Συνολικά, η στρατηγική του Λονδίνου εκτός της ΕΕ φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική. Οι Γάλλοι συνέκριναν επίσης την υλική βοήθεια που παρείχε η ΕΕ στις χώρες μέλη με τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών προς την εθνική οικονομία: 300 δισεκατομμύρια ευρώ και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μέχρι το 2021 ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών στη Γαλλία θα μπορούσε να φτάσει το 40-50%.

Οι Γάλλοι αποδοκιμάζουν επίσης τη συνεργασία που καθιερώθηκε με τη Γερμανία, η οποία, όπως αναφέρουν, ωφελεί περισσότερο το Βερολίνο και βλάπτει τα συμφέροντα της Γαλλίας. Το Παρίσι φαίνεται να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιος για αποχώρηση από την ΕΕ. Η χώρα έχει αυτόνομη οικονομία, είναι σε θέση να παράγει υψηλή τεχνολογία. ΕΕ έχει καταστεί μια γραφειοκρατική δομή που εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και τα συμφέροντα των χωρών που αποτελούν μέρος της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι εάν η Γαλλία αποχωρούσε, η ΕΕ αναπόφευκτα θα κατέρρεε. Ταυτόχρονα, η ευθύνη για ένα τέτοιο αποκαλυπτικό σενάριο για την ΕΕ ανήκει στους ηγέτες των Βρυξελλών, οι οποίοι εμποδίζουν τη χορήγηση προτιμήσεων στο ευρωπαϊκό εμπόριο και δεν παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: https://www.observateurcontinental.fr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ