Η Ρωσία δίνει στην Ελλάδα πολύτιμα έγγραφα από την περίοδο της ανεξαρτησίας της χώρας μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα διπλωματικά έγγραφα της Ρωσίας που αφορούν την ίδρυση του ελληνικού κράτους αναμένεται να παραδοθούν από τα ρωσικά κρατικά αρχεία στην ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον Γκιόργκι Μουράντοφ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπροσώπου της, στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Λάμπρος Ζαχαρής από το sputniknews.gr

Στην ελληνική γλώσσα θα παραδώσει η Ρωσία έγγραφα της ρωσικής διπλωματίας που χρονολογούνται από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και λίγο νωρίτερα από αυτή.
Αυτό κατέστησε σαφές ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας και εκπρόσωπός της, στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ομιλία του στο Φόρουμ της Λαϊκής Διπλωματίας, αφιερωμένο στην 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
«Πρόκειται για μοναδικά έγγραφα των Κρατικών Αρχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που σχετίζονται με την πρώιμη περίοδο του σχηματισμού του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους» επισήμανε ο Μουράντοφ κάνοντας ειδική μνεία στο έργο των ανθρώπων που τα ανακάλυψαν.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρόκειται για αναφορές του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια (σ.σ. του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας) στον τσάρο Νικόλαο Α’, όταν του έδινε αναφορά για την εξέλιξη της κατάστασης που σχετίζεται με την ελληνική επανάσταση.

«Δείχνουν τη ματιά της ρωσικής πολιτικής σκηνής για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και μια σειρά από άλλες χώρες που διαμόρφωσαν τα γεγονότα της εποχής».
Τα έγγραφα αυτά θα παραδοθούν άμεσα στον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ ώστε να τα παραδώσει με τη σειρά του στο Υπουργείο Εξωτερικών ή στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο μάλιστα του κοινού Έτους Ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας.

Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα έγγραφα που βρέθηκαν στα ρωσικά κρατικά αρχεία.

Νέα στοιχεία, όπως ενημέρωσε ο κ Μουράντοφ ήρθαν στο φως σχετικά με πολίτες της Ελλάδας που πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί το 1943-1944.
«Είναι οι Έλληνες που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στα μέτωπα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αιχμαλωτίστηκαν. Οι συγγενείς τους εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι συνέβη στους προγόνους τους. Επομένως, είναι επίσης σημαντικό να μεταφερθούν αυτά τα δεδομένα στην Ελλάδα και οι άνθρωποι να μάθουν για τις ηρωικές σελίδες της ζωής και τον τραγικό θάνατο των στενών συγγενών τους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κριμαίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ιστορία που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα»
Παράλληλα ο κ Μουράντοφ εξήρε την ιδέα του έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και το πού αφιερώνεται επίσης στο Έτος της Κοινής Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ιστορία που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα. Η Ρωσία υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό τα θεμέλια του ελληνικού πολιτισμού, υιοθέτησε την Ορθοδοξία και, ως εκ τούτου, τα θεμέλια της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης με όλους τους Ορθόδοξους λαούς. Πάνω απ’ όλα με τους ίδιους τους Έλληνες, που έφεραν την Ορθοδοξία στην Ταυρίδα, τη Χερσόνησο, βαπτίστηκε ο Πρίγκιπας Βλαντίμιρ, ο οποίος έδωσε πνευματικότητα και νόημα για όλη την περαιτέρω ιστορία μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κριμαίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στον Ιωάννη Καποδίστρια. «Έκανε πολλά για να διασφαλίσει ότι η ελληνική επανάσταση θα στεφόταν με επιτυχία και τελικά έγινε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας» δήλωσε.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής της Ελλάδας και της Ρωσίας .
Από την πλευρά της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο Μ. Σβιντκόϊ, συντονιστής του Έτους της Ιστορίας της Ρωσίας-Ελλάδας από τη ρωσική πλευρά, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, ο Γ. Πιλιπσόν, διευθυντής του Δ’ Ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Ο. Κοβιτίδη, επικεφαλής της Ομάδας συνεργασίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Βουλή των Ελλήνων, ο Αρχιεπίσκοπος Λεονίντ, αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Χ. Κωνσταντινίδης αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού της ρωσικής Προεδρίας και ο ομογενής ιστορικός Σεργκέι Πιντσούκ Γαλάνης και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτιστικής και Επιχειρηματικής Συνεργασίας με τους Λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου (Φιλία).
Από την πλευρά της Ελλάδας, μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής νομού Ροδόπης, ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος της Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Καρβέλας, δήμαρχος της Πύλου, η Δώρα Γιαννίτση, Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ