Να με συγχωρήσει ο σύγχρονος Μωυσής, αν σε αυτόν ανήκει πράγματι η πατρότητα της ιδέας, αλλά η πατέντα με τη δωρεάν διανομή των τεστ «do it yourself», που έπιασε στον ύπνο γιατρούς και φαρμακοποιούς, μυρίζει από μακριά πολιτικάντικο αυτοσχεδιασμό πανικού, ίσως και κάτι χειρότερο…
Από τον Γιώργο Χαρβαλιά
Το πρόβλημα υφίσταται και είναι προφανές. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, που μπορεί να έχει σχέση με την έλλειψη προσωπικού ή με την ανεπάρκεια της διοίκησης του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα δεν κάνει όσα τεστ χρειάζονται. Και η ημερήσια κατανομή όσων κάνει είναι εντελώς ανορθολογική, παραπέμποντας ευθέως σε επικοινωνιακή διαχείριση. Λίγα τεστ για να κατεβαίνουν τεχνηέντως τα καταγραφόμενα κρούσματα και πολλαπλάσια όταν για λόγους πολιτικούς (επιβολή μέτρων) χρειάζεται λίγη τρομολαγνεία.
Η εικόνα είναι πραγματικά παρανοϊκή. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν γίνονται τη μία μέρα 12.000 τεστ (λιγότερα από όσα κάνει η Κύπρος) και την άλλη μέρα 63.000!
Μοναδικό αποτέλεσμα των μετρήσεων… ακορντεόν που οδηγούν και σε μέτρα «ακορντεόν» είναι να υποεκτιμάται σε τραγικό βαθμό ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα. Οι αδιάψευστοι δείκτες της ενδημικής εικόνας είναι αυτοί των βαριά νοσούντων και των θανάτων. Δεν γίνεται λοιπόν το Ισραήλ με πληθυσμό ανάλογο με τον ελληνικό να καταγράφει μέχρι σήμερα σχεδόν τετραπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα και να έχει λιγότερους θανάτους, εκτός αν τα νοσοκομεία μας είναι για πέταμα, που σε καμιά περίπτωση δεν το πιστεύω. Μπορεί να μη φτάνουν το επίπεδο του Ισραήλ, αλλά παλεύουν αξιοπρεπώς και οι γιατροί μας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Προσέξτε όμως μια διαφορά: Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τριπλάσιο αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με την Ελλάδα.
Και η Κύπρος έχει ήδη ελέγξει δυόμισι φορές τον πληθυσμό της. Για να μη μιλήσουμε για τα Εμιράτα, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα… 35 εκατομμύρια τεστ σε έναν πληθυσμό λίγο μικρότερο από τον δικό μας.
Άρα, ναι. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μαζικούς ελέγχους, που για κάποιο λόγο ο ΕΟΔΥ αδυνατεί να πραγματοποιήσει. Μόνο που η πατέντα… «το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει τσάμπα τεστ» είναι ιδιαιτέρως προβληματική.
Τι τεστ είναι αυτά τα φοβερά και τρομερά που ανακάλυψε ο πρωθυπουργός; Μιας προέλευσης; Θα γίνονται με επίχρισμα ή και με σάλιο; Μήπως είναι αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας και προκάλεσαν καταιγίδα από δημοσιεύματα; Με τι διαδικασίες εισάγονται και πώς ακριβώς θα γίνεται η κατανομή ανά φαρμακείο;
Με κάποιους φίλους φαρμακοποιούς που μίλησα, κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει. Είχαν πέσει κι οι ίδιοι από τα σύννεφα. Όμως με τη σειρά τους μου έκαναν κι αυτοί μερικές πολύ λογικές ερωτήσεις. Τι θα γίνει όταν θα έρχονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες να παρακαλούν για να τους κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός της γειτονιάς; Θα αφήνει τους άλλους πελάτες να περιμένουν ένα τέταρτο ώσπου να βγει το αποτέλεσμα; Κι αν είναι θετικό τι πρέπει να κάνει μετά; Να σφραγίσει το φαρμακείο και να περιμένει την απολύμανση;
Απλές ερωτήσεις, όπως θα μου επιτρέψετε να πω, και αυτές του Λουράντου, για τις οποίες δεν είδα ακόμη απαντήσεις. Μεγάλη λοιπόν η… πρεμούρα να πούμε ότι «κάτι κάναμε» για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τους 70 (πλέον) νεκρούς την ημέρα, αλλά ακόμη μεγαλύτερη η προχειρότητα.
Κι επειδή μιλάμε για δημόσιο χρήμα και ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια, αν συνεχιστεί το καλαμπούρι ως το καλοκαίρι), καλό θα είναι μας πουν πώς ακριβώς θα γίνει η εισαγωγή τους.
Με τι κριτήρια επιλογής και ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες. Διάβασε στο ίντερνετ ο Σκέρτσος ποιο είναι το «καλό» και είπε στον πρωθυπουργό «αυτό να πάρουμε»; Λίγο περισσότερη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε. Μην καταλήξουμε όπως με τις μάσκες και τον… κουμπάρο που ανακάλυψε ότι το προϊόν έχει πέραση και έστησε μια βιοτεχνία στο άψε σβήσε… Αντιληπτόν;