Με φακελάκια και διαπλεκόμενους
Την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών του ΕΣΥ δίνει μια άνιση μάχη, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή αλλά και την υγεία των δικών τους ανθρώπων, εξακολουθούν και υπάρχουν αυτοί, οι λίγοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους, που ζουν και δυστυχώς «εργάζονται» σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα γύρω τους, παρασιτικά σε βάρος συναδέλφων και ασθενών και με τις «πλάτες» των υψηλών διασυνδέσεων τους.
Δυο αδιανόητα παραδείγματα επιβεβαιώνουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα για τους γιατρούς που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στον κορονοϊο.
Ο Κ.Τ., διευθυντής καρδιοχειρουργικής στο Ιπποκράτειο, έχει τεθεί σε αργία από τον Σεπτέμβριο του 2020 και είναι υπόδικος με τις κατηγορίες της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Κοινώς συνελήφθη από αστυνομικούς γιατί ζήτησε «φακελάκι», οδηγήθηκε στον εισαγγελέα που του άσκησε δίωξη με τη δίκη να έχει οριστεί τον προσεχή Απρίλη. Ωστόσο το γεγονός ότι έχει τεθεί σε αργία, δεν του στέρησε το δικαίωμα να είναι μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικοτήτων, καθώς η υπεύθυνη του υπουργείου Υγείας δεν τον εξαίρεσε από τη σύνθεση της Επιτροπής, παρότι γνώριζε ότι είναι σε καθεστώς αργίας και υπόδικος. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο συγκεκριμένος γιατρός που μετέχει στην Επιτροπή ex officio ως διευθυντής καρδιοχειρουργικής, από την οποία όμως έχει παυθεί, κρίνει γιατρούς προκειμένου να κατευθυνθούν στις ειδικότητες που θα ασκήσουν. Ο γιατρός, δηλαδή, που «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη» και, όπως και να το κάνουμε, ο πρότερος βίος του δείχνει ότι είναι κάπως επιρρεπής στο χρήμα, παραμένει σε ένα πόστο που να αξιολογεί επιστήμονες και να γνωμοδοτεί για τις ειδικότητες που θα πάρουν. Κι επειδή στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε ποιες ειδικότητες γιατρών είναι πιο επικερδείς σε σχέση με άλλες, τα κριτήρια του συγκεκριμένου εξεταστή βασίζονται στην αξιοσύνη και την επάρκεια του εξεταζόμενου; Ή έχει άλλα κριτήρια;
Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι ο υπόδικος γιατρός δεν κάνει καν προσπάθεια να κρυφτεί. Αντιθέτως φοβερίζει και απειλεί συναδέλφους του, ότι μόλις «καθαρίσει» με τα δικαστήρια, θα ασχοληθεί μαζί τους και θα τους καταστρέψει καθότι έχει «άκρες ψηλά» και επικαλείται συγκεκριμένα τον αδιάφθορο διοικητή της 1ης ΥΠΕ, ο οποίος το πιθανότερο εν αγνοία του φέρεται ως ο υποστηρικτής ενός κατηγορούμενου για δωροληψία.
Τέσσερα χρόνια «ανοιχτή-κλειστή» η Καρδιοχειρουργική Πατρών
Την ώρα που γίνεται μάχη για μια κλίνη στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, το σύστημα Υγείας είχε την… πολυτέλεια να έχει «ανοιχτή-κλειστή» την καρδιοχειρουργική μονάδα του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών (Ριο) που εξυπηρετεί τους κατοίκους όλης της Δυτικής Ελλάδας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξαναλειτούργησε παρουσία Κικίλια!
Ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι της «ανοιχτής-κλειστής» κλινικήςγια τέσσερα χρόνια; Οι διαδοχικοί διευθυντές, που έρχοντανμέρα και έφευγαν… νύχτα, και η έλλειψη προσωπικού. Γνωρίζοντες την κατάσταση αναφέρουν ότι η ιστορία «βάλτωσε» την περίοδο 2017-2019. Το 2017 αποχώρησε ο επί χρόνια διευθυντής Δημήτρης Δουγένης, με τον πρώτο αντικαταστάτη του, προερχόμενο από μεγάλη κλινική του Ηνωμένου Βασιλείου, να φεύγει λίγες ημέρες μετά την πρόσληψη του. Στη συνέχεια ανέλαβε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Ι. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παρότι παρέμεινε στη θέση επί δυο χρόνια, επί της ουσίας δούλεψε από τις αρχές του 2019, όχι όμως στην Πάτρα αλλά στην Αθήνα, αποσπασμένος στο Ιπποκράτειο με εντολή Ξανθού, «για να κρατά «ζεστό» το νυστέρι του», όπως λεγόταν τότε. Η πραγματικότητα θέλει τον κ. Παναγιωτόπουλο να συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι αποσπασμένος στο Ιπποκράτειο και να χειρουργεί προγραμματισμένα. Η θέση του διευθυντή καρδιοχειρουργικής στο ΓΠΝΠ έχει καλυφθεί από τον Νοέμβρη του 2019 αλλά η οργανική θέση του κ. Παναγιωτόπουλου παραμένει στην Πάτρα κενή. Και περιμένει από συγγενικό του πρόσωπο στη Νέα Δημοκρατία να δημιουργηθεί θέση στο Ιπποκράτειο για τον ίδιο…
Σπύρος Τρίψας