Η καταστολή υποκατέστησε την ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης και συγκροτημένου σχεδίου
Γιώργος Χατζηδημητρίου – Δημοκρατία
Εδώ και έναν χρόνο στη χώρα «οι επόμενες δύο βδομάδες» είναι διαρκώς κρίσιμες. Πουλώντας στους «συμπολίτες» ένα φθαρμένο από τη χρήση επικοινωνιακό τέχνασμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει περιφρονητικά τον λαό σαν ένα εύπλαστο ζυμάρι, μετατοπίζοντας διαρκώς σε νέες απροσδιόριστες περιοχές τα όρια της υπομονής.
Το έργο δεν κόβει πλέον εισιτήρια. Οι άνθρωποι που οριοθετούν άτεγκτα και αυστηρά τη ζωή μας αποδείχθηκαν ασυνεπείς. Σπάσανε τον κουμπαρά της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ήταν οι πρώτοι που παραβίασαν εξόφθαλμα και προκλητικά τους κανόνες της πειθαρχίας, από τα «κορονοπάρτι» μέχρι την προτεραιότητα στα εμβόλια, διαχέοντας το διαβρωτικό μήνυμα ότι η ασύδοτη εξουσία προσφέρει τον τρόπο για να ζούμε αναιδώς εμείς καλά κι όλοι οι άλλοι στη σκληρή μοίρα τους.
Το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός, από την αγαπημένη του εφημερίδα, επιχείρησε σε προσωπικό ύφος έναν ετήσιο απολογισμό για τη διαχείριση της πανδημίας. Λόγια χωρίς αλάτι… Θα ήταν φρονιμότερο και σίγουρα πιο ανθρώπινο αν μπορούσε να αρθρώσει δυο κουβέντες ειλικρινούς μεταμέλειας και συμπάθειας για χιλιάδες θύματα που έχασαν τη ζωή τους -ειδικά στη Μακεδονία-, επειδή ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μείνει στην ιστορία της πανδημίας ως ο μόνος ηγέτης που αντιμετώπισε την πολύπλευρη κρίση ανοιγοκλείνοντας τα κομμωτήρια! Ο καιρός γαρ εγγύς… Και τότε δεν θα έχει στο πλευρό του τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του λαού, τον οποίο άφησε έκθετο κι απροστάτευτο επισείοντας το πρόσκαιρο χαρτί του φόβου για να τον μαντρώσει στο σπίτι, επιδιώκοντας αυταρχικά την απόλυτη υποταγή μιας ήδη εξουθενωμένης από τα Μνημόνια κοινωνίας.
Τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα. Υστερα από έναν χρόνο παρατεταμένου και εντελώς ηλίθιου -επειδή ακριβώς επιβλήθηκε οριζόντια και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια- κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού, οι πολίτες περιφρονούν μαζικά τις πρωθυπουργικές υποδείξεις και ελλείψει οργανωμένης κυβερνητικής πολιτικής προσπαθούν, όπως μπορούν, να αποκαταστήσουν στοιχειώδεις και ζωτικές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ας μην πάμε μακριά. Γιατί απαγορεύτηκαν το κυνήγι και το ψάρεμα που είναι μονήρεις, αλλά εξαιρετικά ψυχωφελείς ενασχολήσεις; Για ποιον λόγο κλείσανε τα βιβλιοπωλεία; Και, το βασικότερο, με ποια λογική μπήκε λουκέτο, που θα είναι για πολλούς οριστικό, στο λιανεμπόριο; Γιατί τέτοιος οικονομικός δαρβινισμός υπέρ των μεγάλων της αγοράς; Και πώς γίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας να γλεντάει με τους δικούς του σε συνθήκες απαράδεκτου συνωστισμού και δεν μπορεί να λειτουργεί υπό απολύτως ελεγχόμενες προϋποθέσεις ένα συνοικιακό μπαράκι; Σωρεύεται θυμός από πολλούς «παραπόταμους».
Η παρουσία του αμήχανου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του γραφικού υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε επιστημονικές ανακοινώσεις μοναδικό στόχο είχε να υπογραμμίζει τον τόνο της καταστολής, η οποία στην πραγματικότητα υποκατέστησε την ανυπαρξία πολιτικής διαχείρισης και συγκροτημένου σχεδίου. Δεν είμαστε όμως ανήλικοι που χρειάζονται πατρική καθοδήγηση. Η υποδειγματική συμπεριφορά των πολιτών εξαργυρώθηκε στο ταμείο του νευρωτικού «ηγέτη». Αλλά οι αστοχίες, οι εγκληματικές παραλείψεις και η αδιαφορία του Μαξίμου για τον έλεγχο της νόσου επέστρεψαν ενοχικά στους Ελληνες και ειδικά στους νέους, με τη μομφή της απουσίας ατομικής ευθύνης. Μονά ζυγά, ωστόσο, στην ίδια μεριά του τραπεζιού δεν γίνεται. Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του και έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό. Γιατροί, νοσοκόμοι και διοικητικοί «καίγονται», με τη χώρα στο «κόκκινο» και την κυβέρνηση να αρνείται εξοργιστικά τη στήριξη του ΕΣΥ, τη συνταγογράφηση των τεστ και κυρίως την ένταξη των κλινικαρχών στο σύστημα, φροντίζοντας τα κέρδη τους.
Μήνες τώρα, αφότου ο τουρισμός άνοιξε ολέθρια με το «ανέμελο» πρωθυπουργικό διάγγελμα της Σαντορίνης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και οι χώροι εργασίας, αποτελούν υγειονομικές βόμβες, τα σχολεία λειτουργούν χωρίς καμία μέριμνα από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία νοιάζεται μονάχα για τα συμφέροντα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι αφημένα στην τύχη τους, και μια νέα κρίση είναι μπροστά μας. Μας καλεί τώρα ο Κ. Μητσοτάκης να κάνουμε υπομονή και να επιδείξουμε και πάλι υπευθυνότητα. Θα μπορούσε σχετικά εύκολα να συμβεί. Αλλά ο κόσμος, κοινώς οι «συμπολίτες», δεν έχει ηθικά πρότυπα.