γράφει η Φανούλα Αργυρού*
« This is Cyprus, ρε! Όλοι αυτοί που διεκδικούν δάφνες ευθιξίας και πρωταγωνιστούν, δήθεν, στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης, αρνούνται να σεβαστούν δύο αρχές. Πρώτον, του πολιτικού σκασμού. Δεύτερον, μιας εδαφιαίας απολογίας και συγγνώμης προς τους πολίτες για όσα καταστροφικά, ολέθρια και βρομερά διαπράττουν εναντίον τους. Αλλά, τι; Θέλει αρετήν και τόλμην η ευθιξία, ώστε να τιμηθεί και να αναληφθεί η ευθύνη…»
Αυτά έγραψε, μεταξύ άλλων, ο αγαπητός Σάββας Ιακωβίδης στο πρόσφατο άρθρο του «Ευθιξία και ευθύνη εξευτελίζονται στον βωμό λαϊκισμού-ψηφοθηρίας» στην «Σημερινή» 1.2.2021.
Ακριβώς σε σχέση με αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση γράφω σήμερα για να προβάλω, μια πολύ πρόσφατη δικαστική απόφαση στο Λονδίνο η οποία αφορά ακριβώς τις υποχρεώσεις πολιτικών έναντι του νόμου, έναντι του λαού, έναντι του εθνικού συμφέροντος. Όποια θέση και αν κατέχουν, πρωθυπουργού, υπουργού κ.α.
Στο Λονδίνο λοιπόν, η οργάνωση GOOD LAW PROJECT LIMITED και τρείς βουλευτές του Εργατικού Κόμματος DEBBIE ABRAHAMS , CAROLINE LUCAS και LAYLA MORAN , στις 7 Οκτωβρίου 2020 κατέθεσαν αγωγή εναντίον του νυν Υπουργού Υγείας Κοινωνικής Προστασίας κ. Mat Hancock με τον ισχυρισμό ότι ο Υπουργός απέτυχε να ενεργήσει σύμφωνα με τους Κανονισμούς που διέπουν Δημόσια Συμβόλαια. Δηλαδή δεν δημοσιοποίησε τα σχετικά με διάφορα συμβόλαια που συμφώνησε το 2020 και που κάλυπταν εκατοντάδες χιλιάδες λίρες του δημοσίου, ουχί αργότερο των 30 ημερών κτλ . ( (a) reg. 50 of the Public Contracts Regulations 2015 (SI 2015/102: “the PCR 2015”), which require him to send for publication a contract award notice (“CAN”) not later than 30 days after the award of a contract with a value exceeding the applicable limit; and………)
Παραβίαση νομοθεσίας
Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, στην ακρόαση της υπόθεσης ο Δικαστής MR JUSTICE CHAMBERLAIN αποφάνθηκε ότι ο Υπουργός Mat Hancock ενέργησε παράνομα όταν το τμήμα του δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες των συμβολαίων που είχε υπογράψει κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid, Ο δικαστής είπε ότι ο Υπουργός Υγείας είχε «παραβιάσει την νομική του υποχρέωση» με το να μην δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες εντός 30 ημερών από την ημέρα της υπογραφής των συμβολαίων. «Το δημόσιο είχε το δικαίωμα να γνωρίζει που πήγε το μεγάλο ποσό που χρησιμοποιήθηκε και πως έγινε η επιλογή των συμβολαίων» είπε ο Δικαστής.
Παραβίαση πολιτικής για διαφάνεια
Σύμφωνα με το νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση υποχρεούται να δημοσιοποιεί συμβόλαια για υπηρεσίες ή αγαθά για το δημόσιο, αξίας πέραν των £120,000 εντός 30 ημερών. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Good Law Project, ισχυρίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση παραβίασε την δική της πολιτική για διαφάνεια, η οποία απαιτεί την δημοσιοποίηση των λεπτομερειών δημοσίων συμβάσεων/συμβολαίων πέραν της αξίας των £10,000.
Στην απόφασή του ο Δικαστής Mr Justice Chamberlain είπε: «Δεν υπάρχει διχογνωμία, ότι σε ένα σημαντικό αριθμό υποθέσεων, ο υπουργός παραβίασε τη νομική του υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τις ανακοινώσεις για τη σύναψη των συμβολαίων εντός 30 ημερών. Δεν υπάρχει επίσης διχογνωμία ότι ο υπουργός απέτυχε να δημοσιοποιήσει αναθεωρημένα συμβόλαια σύμφωνα με την πολιτική περί διαφάνειας».
Είπε επίσης πως « Ο υπουργός έχει ξοδέψει «τεράστια ποσά» δημοσίου χρήματος για προμήθειες και υπηρεσίες που σχετίζονται με το Covid κατά την διάρκεια του έτους 2020. Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει που πήγαν αυτά τα λεφτά, για τι πράγματα ξοδεύθηκαν και πως καταχωρήθηκαν τα συμβόλαια».
Ο Δικαστής αναγνώρισε ότι οι πρώτοι μήνες της πανδημίας ήταν δίχως προηγούμενο και ότι η προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστούν όσα χρειαζόντουσαν για να γλυτώσουν ζωές, όμως πρόσθεσε «η ιστορική αποτυχία» του τμήματος να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια δεν «ήταν δικαιολογία». (Εννοείται λόγω της πανδημίας).
«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια νίκη για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε για σωστή διακυβέρνηση και τη δύναμη του δικαστηρίου να κρατά την κυβέρνηση σε έλεγχο», δήλωσε η οργάνωση Good Law Project σε ανακοίνωσή της.
http://www.bailii.org/ew/cases/EWHC/Admin/2021/346.html
https://www.bbc.co.uk/news/uk-56125462
Κυπριακή Δημοκρατία – Ελευθερία στην Πληροφόρηση
Μήπως πήρε είδηση ο λαός στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, υιοθετήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή ο Νόμος για Ελευθερία στην Πληροφόρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ότι σε καθορισμένη ημερομηνία η κάθε κυβερνητική αρχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάτω έχει την υποχρέωση να απαντήσει και να ικανοποιήσει τον πολίτη σε κάθε ερώτησή του για το κάθε τι;
Επιπλέον ο πολίτης έχει προ καιρού το δικαίωμα στην πληροφόρηση και σε σχέση με το Άρθρο 10.1 Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθώς και με το Άρθρο 19.2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσοι χρησιμοποιούν αυτά τα άρθρα για να απαιτούν απαντήσεις σε ερωτήματά τους για τα τεκταινόμενα στο νησί καθώς και του Νόμου για Ελευθερία στην Πληροφόρηση που ετέθη σε εφαρμογή στις 22 Δεκεμβρίου 2020;
Νέα Πενταμερή και νέο «βρετανικό σχέδιο»
Μετά τη… βρετανική προετοιμασία για νέα «πενταμερή» με τα διάφορα πήγαινε έλα βρετανικών αποστολών, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, κ. Dominic Raab έγραψαν ο συνάδελφος Δ. Διονυσίου στον «Πολίτη» και ο Τούρκος αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» Γιουσούφ Κανλί (σε δύο άρθρα του) για «νέο βρετανικό σχέδιο». Στο δεύτερο ο Κανλί εξήγησε (που δεν έκανε στο πρώτο) ότι δεν δόθηκε γραπτώς το εν λόγω «σχέδιο» αλλά προφορικώς! Αμφότεροι οι αρθρογράφοι ανέφεραν και κάποιες λεπτομέρειες του εν λόγω «σχεδίου».
Στις 14.2.2021 σε συνέντευξή του στην «Σημερινή» (Σκεύη Σταύρου) ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρόγιαννης απαντώντας σε ερωτήσεις για τους Βρετανούς περιορίστηκε στα εξής:
«Το ενδιαφέρον της Βρετανίας είναι καλοδεχούμενο και υποβοηθητικό. Αλλά κατά πόσον οι συγκεκριμένες ιδέες ή προτάσεις που θέτει είναι βοηθητικές, είναι κάτι το οποίο είναι προς μελέτη και υπό αίρεση συμβατότητας (sous bénéfice d’inventaire) με τις θέσεις αρχής μας και τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Με ανοικτό πνεύμα αλλά με συνέπεια και έλεγχο συνάφειας και αξιολόγηση της πραγματικής πρόσθετης αξίας. Μας ενδιαφέρει η προσήλωση στη φύση και τη μορφή της λύσης, όπως έχει περιγραφεί και καθοριστεί από τα ψηφίσματα. Τώρα είναι μάλιστα λιγότερο παρά ποτέ η ώρα να εκφύγουμε από το συμφωνηθέν πλαίσιο. Η χρονική στιγμή μάς ανησυχεί, αλλά αν είναι σεβαστό το πλαίσιο και εντός αυτού κριθεί πως κάτι μπορεί να είναι χρήσιμο και υποβοηθητικό, γιατί να μην το μελετήσουμε;
-Έχει υποβάλει κάτι συγκεκριμένο η Βρετανία, που να δημιουργεί ανησυχίες στη δική μας πλευρά;
Έχει κάποιες ιδέες και κάποιες σκέψεις σε μία προσπάθεια συμφιλίωσης, αν θέλετε, του μοντέλου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα με κάποιες από τις απαιτήσεις της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας.»
Γενικά, για ένα νέο «βρετανικό σχέδιο», που ενδεικτικά δόθηκε σε αμφότερες τις πλευρές, είτε γραπτώς είτε «προφορικώς» δεν έχει σημασία. Και για το οποίο γράφουν επιλεκτικά κάποιοι που είχαν «πρόσβαση», αλλά δεν βγαίνει η ίδια η Κυπριακή Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ενημερώσει το λαό δημοσιοποιώντας όλα όσα πρόβαλαν οι Βρετανοί είτε γραπτώς είτε προφορικώς;
Για το μείζον εθνικό θέμα, που πρέπει να είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο που αφορά το μέλλον του λαού και του «τόπου» (κατά Α. Μαυρόγιαννη) γιατί δεν έχει ούτε ένας όχι μόνο την ευθιξία αλλά ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, να ενημερώσει πλήρως το λαό για το τι ετοιμάζεται και προσφέρεται εμφαντικά σ΄αυτή την χρονική στιγμή, από τους Βρετανούς;
Γιατί φοβούνται να βγουν και να ανακοινώσουν στο λαό, τι ετοίμασαν οι Βρετανοί για μας;
Μήπως δεν είχαν άλλη δουλειά οι βρετανοί πρέσβεις στην Αθήνα και Άγκυρα, και μαζί με τον λαλίστατο Στίβεν Λίλλυ στην Λευκωσία επισκέφθηκαν μαζικά τους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ τον περασμένο Οκτώβριο; Ούτε βεβαίως βεβαίως ο ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαπ είχε άλλη δουλειά στο Λονδίνο, έπληττε ο άνθρωπος και κατέβηκε μονοήμερα έστω, στην Κύπρο για να δει Αναστασιάδη, Χριστοδουλίδη και Τατάρ…
Κλείνω παραφράζοντας την δήλωση του εντιμότατου Δικαστή για να πώ ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι διαπραγματεύεται η πολιτική ηγεσία του τόπου (Κυπριακής Δημοκρατίας) για τη ζωή του κάθε νόμιμου πολίτη του κράτους και των περιουσιών του κατεχομένων και μη. Που άπτονται του εθνικού συμφέροντος . Και η πολιτική ηγεσία την υποχρέωση να ενημερώνει έγκαιρα και άμεσα με κάθε λεπτομέρεια για πλήρη διαφάνεια. Όχι εκ των υστέρων από την κάθε διαπραγμάτευση και πολλές φορές δέσμευση. Να διαβουλεύεται με το λαό απαρχής και όχι να περιφρονεί το λαό.
Το παράδειγμα των τριών βρετανών βουλευτών της αντιπολίτευσης και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GOOD LAW PROJECT LIMITED στο Λονδίνο, πιστεύω προσφέρεται προς μίμηση προς όλους. Ιδιαίτερα προς τους πρόσφυγες Έλληνες της Κύπρου, οι κλεμμένες περιουσίες των οποίων επηρεάζονται άμεσα με τα ξένα σχέδια, για μας δίχως εμάς, τουρκικά, βρετανικά και ΟΗΕ…
Τα Άρθρα που προανέφερα για Ελευθερία στην Πληροφόρηση ας γίνουν χρήση και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ας μη γίνονται πλέον ανεκτές οι όποιες κοροϊδίες γιατί τελικά δικαίως ονομάζεται η νήσος των Αγίων, Δημοκρατία της Μπανάνας…
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 28/2/2021 onisilos.gr