Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Cesme, έχει φτάσει ανοιχτά της Λήμνου, στο κέντρο της περιοχής που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχει αναλάβει τη διακριτική παρακολούθηση….
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εφικτή η συνέχιση των συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας έπειτα από την έναρξη των ερευνών του Cesme, τόνισε χθες ότι «η παράτυπη NAVTEX για τη δραστηριότητα του υδρογραφικού πλοίου έχουμε πει ότι ήταν μια αχρείαστη ενέργεια που προφανώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος».
Η Ελλάδα, όπως είπε η κυρία Πελώνη, «σε κάθε περίπτωση και η κυβέρνηση, θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στον διάλογο». Επανέλαβε δε ότι «η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της».
Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν οι φωνές που διερωτώνται για την αξία που έχει αυτή τη στιγμή ο διάλογος με τον Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να κάνει τα δικά του, με μόνο του γνώμονα να ξεπεράσει ανώδυνα και τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, θα συζητηθούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της χώρας του. Προκαλώντας ξανά χθες, ο Ερντογάν, ενώπιον στελεχών του κόμματός του σε συνέδριο που έγινε στη Σμύρνη, έσπευσε να παρουσιάσει τη χώρα του ως… θύμα της Ελλάδας, μιλώντας χαρακτηριστικά για «εισβολή» στρατών στην Ανατολία πριν από έναν αιώνα.
Την ώρα όμως που ο Ερντογάν βλέπει… προκλήσεις εκ μέρους της Αθήνας, οι Ευρωπαίοι επιμένουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν, από τη δική τους πλευρά, την παρουσία του Cesme στο Αιγαίο. Και αντί να βάλουν, όπως οφείλουν, «χέρι» στον Τούρκο πρόεδρο, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες και μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., κυνηγούν τον… Μαδούρο!
Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν κι όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 19 υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο για τον ρόλο τους -όπως τονίζεται- σε ενέργειες και σε αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα.
Με την απόφαση αυτή, η οποία επικυρώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» που συνεδρίασαν χθες, αυξάνεται στους 55 ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μαδούρο στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. (απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της Ε.Ε. και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους στην επικράτεια της Ένωσης).
Συγχρόνως, τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να προβούν ορθά στην επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ως απάντηση στη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.