Με θράσος χρησιμοποίησε το βήμα που του δόθηκε στο Athens Energy Dialogues ο Τούρκος πρέσβης στη χώρα μας Μπουράκ Οζουγκεργκίν για να μας πει ότι είναι οι Κύπριοι, των οποίων η μισή πατρίδα είναι υπό κατοχή, που παραβιάζουν τα… δικαιώματα της Τουρκίας, λόγω της θέσης τους στις εξορύξεις.
Επιδεικνύοντας όλες τις «αρετές» του καθεστώτος Ερντογάν, ο Τούρκος πρέσβης δεν έμεινε εκεί, αλλά τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση στο νησί πρέπει να «λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί και να μην προσπαθεί να τις λυγίσει», καλώντας επί της ουσίας την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί την εισβολή και την κατοχή του μισού νησιού, αλλά και τον επακόλουθο εποικισμό του από την Τουρκία.
Και με αυτά ως δεδομένα έκανε λόγο για τους υδρογονάνθρακες που μπορούν να είναι μέρος της λύσης και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, παρότι ακόμη και ένα μεγάλο ποσοστό Τουρκοκυπρίων κατηγορεί την Τουρκία για την εμπλοκή της στα Κατεχόμενα.
Όλα αυτά τα είπε ο Τούρκος πρέσβης αφού πρώτα φρόντισε να τονίσει τόσο τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας όσο και τα πληθυσμιακά και οικονομικά μεγέθη της, προσθέτοντας ότι πρόκειται σύντομα να φτάσει τα 85.000.000 καταναλωτές και ότι η χώρα του έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Επιχείρησε, μάλιστα, να υπερτονίσει τη σημασία της χώρας του στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, λέγοντας ότι «αυτό που είναι θετικό για την Τουρκία είναι θετικό για την Ευρώπη και για τα Βαλκάνια», μη χάνοντας την ευκαιρία να αφήσει υπονοούμενα και για τη συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ στο εγχείρημα του EastMed. «Όταν οι χώρες συνεργάζονται σε ενεργειακά έργα, αυτό είναι θετικό, αλλά και το αντίθετο είναι μια πραγματικότητα» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «είναι αυτό που οι κοινωνικές επιστήμες ονομάζουν “ο φόβος της παραμέλησης”, που αναδύεται όταν οι χώρες αισθάνονται αδικημένες ή παραμελημένες».