netakias.com
Η Ελλάδα είναι η Χώρα που έχει “καταφέρει” να έχει το πιο μακροχρόνιο lockdown, να έχει την χειρότερη ύφεση και την εστίαση, τον μεγαλύτερο εργοδότη μετά το Δημόσιο, σχεδόν 200 μέρες κλειστή.
Και σαν να μην έφτανε αυτό. Η αποτυχημένη Νίκη Κεραμέως ξανά άνοιξε τα σχολεία, χωρίς να αλλάξει τίποτα για την προστασία των μαθητών από τον Σεπτέμβριο, όπως πχ περισσότερα λεωφορεία, περισσότερους εκπαιδευτικούς και τώρα τα ξανακλείνει.
Και σαν να μην έφτανε αυτό. Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, αφού έδωσε δύο φορές συγχαρητήρια στον εαυτό του και αφού απέτυχε το 2ο lockdown, ανακοίνωσε 3ο lockdown με την ίδια συνταγή.
Και σαν να μην έφτανε αυτό. Το “γενικό lockdown” δεν είναι και τόσο…γενικό, αφού αφορά μόνον την εστίαση και τους μικρομεσαίους. Όλοι οι άλλοι λειτουργούν κανονικά. Πολύ βολικό να κολλάει μόνον σε όσους θέλει να βάλει λουκέτο ο Πισσαρίδης, που είναι και νομπελίστας, βεβαίως βεβαίως.
Και σαν να μην έφτανε αυτό. Η Βάνα Παπαευαγγέλου της επιτροπής ειδικών, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, είπε ότι θα κολλήσουμε ακριβώς επειδή θα έχουμε το 3ο lockdown που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Είπε κυριολεκτικά «Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι»
Μπίζνα είναι και γυρίζει
Έτσι έχουμε μια κυβέρνηση, στην Ελλάδα με το Μεσογειακό κλίμα, να έχει καταστρέψει την οικονομία, να ζουν άνθρωποι από τα συσσίτια ή με τα ψίχουλα των 534 ευρώ, να μην έχει φάρμακα γιατί μας τα πήρε η Γερμανία, να μην θέλει φάρμακα για να αναγκάζει τον κόσμο να εμβολιαστεί, να μην έχει ούτε εμβόλια, γιατί περιμένει την Γερμανία να δώσει εντολές, αντί να βρει άλλες πηγές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργό να προωθεί συγκεκριμένες εταιρίες λες και είναι δικές του.
Και τέλος κάνει και ένα 3ο lockdown, την ώρα που σε Γαλλία (Reuters εδώ) και Ιταλία (lci.fr) λένε ότι είναι αποτελεσματικό, το λέει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων (Βάνα Παπαευαγγέλου) ότι κλεισμένοι κολλάμε περισσότερο, και το λέει και ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας στη παρακάτω συνέντευξή του.
Έτσι όμως θα μπορούμε να πουλάμε εμβόλια και να τρέχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης για νέο μνημόνιο και θα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι για να μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κόψει μισθούς και συντάξεις. Έκαναν το σχέδιο Πισσαρίδη ευκαιρία με την πανδημία
(Πηγή: facebook.com/avgerinosx)
Δημήτρης Κούβελας: Να μένουν μέσα μόνο οι ευπαθείς, ο εγκλεισμός του γενικού πληθυσμού ενισχύει τα θανατηφόρα στελέχη του κορωνοϊού
«Όταν δεν περιορίζεις τη μετάδοση, ο ιός μεταλλάσσεται σε ηπιότερες μορφές» αναφέρει μεταξύ άλλων στο GRTimes ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτριος Κούβελας.
Ο καθηγητής ασκεί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς όπως τονίζει το lockdown δεν στοχεύει σε υπερμεταδότες, ενώ εκτιμά ότι ο εγκλεισμός θα έπρεπε να αφορά σε άτομα τα οποία είναι ευπαθή και όχι στον γενικό πληθυσμό.
Μία διαφορετική οπτική στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, θέλησε να δώσει ο κ. Κούβελας μιλώντας στο GRTimes. O ίδιος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θεωρεί ότι «αδικέστατα» είναι έγκλειστο το σύνολο του πληθυσμού.
«Όταν δεν περιορίζεις τη μετάδοση, τότε ο ιός μεταλλάσσεται σε ηπιότερες μορφές, διότι αυτοί που πεθαίνουν, παίρνουν μαζί τους τα επιθετικά στελέχη. Μέσα σε 6 μήνες λοιπόν, θα επικρατούσαν ελαφρά στελέχη του ιού. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι ο εγκλεισμός ενισχύει τα θανατηφόρα στελέχη», αναφέρει ο καθηγητής.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα θύματα στη μάχη με τον κορωνοϊό θα ήταν περισσότερα αλλά και για την κατάρρευση του ΕΣΥ εάν δεν περιοριστεί η μετάδοση, ο κ. Κούβελας απαντά:
«Αρχικά, τα συγκεκριμένα μέτρα δε στοχεύουν σε υπερμεταδότες. Υπερμεταδότες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τα σούπερ μάρκετ. Από τη στιγμή που είναι αδύνατη η εφαρμογή του lockdown εκεί, για ευνόητους λόγους, τότε ουσιαστικά δεν κερδίζουμε τίποτα από την απαγόρευση λειτουργίας του λιανεμπορίου. Ουσιαστικά καταστρέφω την οικονομία χωρίς να κάνω κάτι και παρουσιάζω μία σειρά δικαιολογιών για να φαίνεται ότι κάτι έκανα. Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι ευπαθείς οι οποίοι προσβλήθηκαν από ανθεκτικά και επιθετικά στελέχη του ιού, έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν, είτε έμπαιναν σε ΜΕΘ είτε όχι. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ελάχιστοι ασθενείς τα καταφέρνουν στις ΜΕΘ».
«Να μένουν έγκλειστοι μόνο οι ευπαθείς»
Ο καθηγητής προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Ο ίδιος, εκτιμά ότι ο διαρκής εγκλεισμός θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανθεκτικότητα των ανθρώπινων οργανισμών απέναντι σε μικρόβια και μικροοργανισμούς.
«Πρέπει να το διαχειριστούμε τελείως διαφορετικά. Αν συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, αυτό θα σημάνει ότι δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από τα σπίτια μας και ότι η οικονομία θα μείνει για πάντα στον πάγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επαφή με τα μικρόβια είναι αυτή που εκπαιδεύει τον οργανισμό μας. Αν συνεχίσουμε να αυτοπεριοριζόμαστε, θα γίνουμε ευπαθείς σε οτιδήποτε έρθει ξαφνικά. Το βάρος μας, έχει άλλο τόσο βάρος σε μικρόβια. Αν εμείς τα σκοτώνουμε, θα έρθουν παθογόνα και θα μας κατακλείσουν! Αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι ότι θα έπρεπε ο κάθε Έλληνας να υποχρεούται να έχει τον προσωπικό του ιδιωτικό γιατρό, ο οποίος θα καταγράφει με ονόματα ποιος είναι ευπαθής και ποιος όχι. Θα έπρεπε να μείνουν αυστηρά περιορισμένοι μόνο οι ευπαθείς και οι υπόλοιποι να εκτεθούν στον ιό. Ο μέσος όρος όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 79 έτη», αναφέρει, τονίζοντας το γεγονός ότι στα νοσοκομεία, έχουν σταματήσει οι νεκροτομές, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν οι θάνατοι των ασθενών με κορωνοϊό οφείλονται σε κάποια ενδονοσοκομειακή μόλυνση, καταλήγοντας ότι η περίθαλψη ασθενών στο σπίτι τους υπό την εποπτεία ενός γιατρού και την ύπαρξη ενός μηχανικού αερισμού θα ήταν ασφαλέστερη σε πολλές περιπτώσεις.
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις»
Ο κ. Κούβελας, σχολιάζοντας τον εντοπισμό των τριών στελεχών στη χώρα μας, τονίζει ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι πολλές χιλιάδες. Ο ίδιος, αναφέρει ότι για να φανεί με βεβαιότητα το κατά πόσο ένα εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για την κάθε μετάλλαξη, απαιτείται έρευνα μακροσκελής.
«Προσωπικά θεωρώ ότι νωρίτερα από ένα 6μηνο έρευνας αυτό το ερώτημα δε θα μπορούσε να απαντηθεί. Η έρευνα είναι αρκετά μεγάλη. Όταν λένε ότι γίνονται έρευνες, πρέπει να ρωτάμε τι έρευνες και σε τι βάθος χρόνου θα έχουμε αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 150.000 μεταλλάξεις. Δε γνωρίζουμε αν το κάθε στέλεχος καλύπτεται απ’ το εμβόλιο. Γι’ αυτό το λόγο λέμε ότι είναι 95% αποτελεσματικό. Επιτρέψτε μου βέβαια να αμφισβητώ αυτό το τόσο μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας, διότι ενδέχεται να ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες του πειράματος. Λόγου χάριν, δε γνωρίζουμε αν μελετήθηκε η δράση του σε υπερήλικες, που απαντούν λιγότερο αποτελεσματικά στο εμβόλιο. Η δράση ενός φαρμάκου και ενός εμβολίου δεν είναι fix. Έχουν να κάνουν πολλοί παράγοντες. Σίγουρα όμως, το εμβόλιο της Pfizer, που για εμάς θεωρείται φάρμακο διότι πρόκειται για εμβόλιο mRNA που στοχεύει στα δικά μας κύτταρα, είναι ιδιαίτερα δραστικό», καταλήγει ο καθηγητής.
(ΠΗΓΗ GRTimes)