Στα… πόδια των Ρώσων είναι πολύ πιθανό να πέσουν οι Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για εμβόλια κατά του Covid-19, έπειτα από το φιάσκο των κακών συμφωνιών που έκαναν με φαρμακευτικές το προηγούμενο διάστημα.
Την ώρα λοιπόν που οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. ακόμη ψάχνονται εν όψει του επερχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να βρει τρόπους για να καλύψει πολιτικά πια τον εαυτό της, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν χθες στο διεθνές ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αποκάλυψαν ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 91,6% αποτελεσματικό στον κορονοϊό.
«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει επικριθεί για ασυνήθιστη βιασύνη, απόκρυψη στοιχείων και έλλειψη διαφάνειας» είπαν χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιαν Τζόουνς του πανεπιστημίου Ρέντινγκ και η καθηγήτρια Πόλι Ρόι, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο περιοδικό «The Lancet». «Αλλά το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι σαφές και αποδείχθηκε η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού» ανέφεραν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι «τώρα κι ένα άλλο εμβόλιο μπορεί να συμμετάσχει στον αγώνα για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της Covid-19».
«Η Ρωσία είχε δίκιο λοιπόν» δήλωνε χθες σε δημοσιογράφους κι ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και το προωθεί στο εξωτερικό, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Ενα… δίκιο που μένει πάντως να αναγνωριστεί εμπράκτως τώρα και από την Ε.Ε., η οποία αρχίζει να καλοβλέπει τη ρωσική λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ξεκίνησαν ήδη επαφές με γερμανική φαρμακευτική εταιρία, γεγονός που επιβεβαίωνε την Τρίτη και το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το δίκτυο MDR.
Σε επίπεδο αριθμών πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία φέτος είναι σε θέση να εξασφαλίσει το εμβόλιό της για περίπου 700.000.000 ανθρώπους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στα συγκριτικά τεστ που κάνουν ειδικοί, πέρα από το Sputnik V, φαίνεται ότι έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας, και για εκείνα της PfizerBioNTech και της Moderna, την ώρα που το εμβόλιο των Janssen/Johnson & Johnson φάνηκε ότι προστατεύει κατά 85% από τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.
Παρά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε πως η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού που δέχεται σωρεία επικρίσεων για καθυστερήσεις «ήταν η σωστή». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακόμη μια φορά έβαλε εμμέσως στο στόχαστρο το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποφάσισε να ξεκινήσει νωρίτερα τον εμβολιασμό των πολιτών για τον Covid-19.