Η συνάντηση της Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο, διήρκεσε περίπου μία ώρα, με τους δημοσιογράφους μάταια να περιμένουν μετά τις δηλώσεις τους. Μία εξαιρετικά ύποπτη σιωπή μετά από μία εξαιρετικά ύποπτη συνάντηση. Την ώρα μάλιστα που υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, υποτιθέμενου εταίρου της Γερμανίας στην ευρωπαΐκή ένωση, μετά το προεδρικό διάταγμα – σκάνδαλο που υπέγραψε ο Ερντογάν.
Αντίθετα, η γραπτή ανακοίνωση της γερμανικής πλευράς ήταν ένας ύμνος για την Τουρκία. Τι καλός και πιστός σύμμαχος που είναι, πόσο πρέπει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας και άλλα προκλητικά.
Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί τις τελευταίες ώρες η είδηση της ακύρωσης -την τελευταία στιγμή- των προγραμματισμένων δηλώσεων των υπουργών Αμυνας Τουρκίας και Γερμανίας, που συναντήθηκαν (τελικά εν κρυπτώ;) χθες στο Βερολίνο. Ακύρωση μιας τυπικής -βάσει πρωτοκόλλου- διαδικασίας, που έρχεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με το Βερολίνο να κομπάζει συγχρόνως για τον ρόλο που διαδραμάτισε για την υλοποίησή τους ως… έντιμος διαμεσολαβητής.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σκοτεινό σημείο στην επιλογή να γίνει αυτή η συνάντηση με μυστικότητα την συγκεκριμένη συγκυρία. Το προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν, το οποίο αποκαλύψαμε και στην ουσία προαναγγέλλει παροχή οπλισμού σε χώρες φιλικές προς την Τουρκία, ακόμα όμως και σε οντότητες! Όπως η μουσουλμανική αδελφότητα και το ισλαμικό κράτος άραγε; Ή όποια «οντότητα» το διαδεχτεί;
Πως είναι δυνατόν η υπουργός άμυνας της Γερμανίας να συναντάται με τον τούρκο ομόλογό της στην σκιά ενός τέτοιου ανοσιουργήματός που αντιτίθεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, και σε οποιαδήποτε ερμηνεία του διεθνούς δικαίου; Από πότε είναι δυνατόν μία χώρα να μπορεί να παρέχει οπλισμό σε «οντότητες» εκτός της χώρας;
Σύμφωνα με την Deutsche Welle πάντως, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε ως αιτία ακύρωσης της συνέντευξης Τύπου την επίσπευση της επιστροφής του Ακάρ πίσω στην Τουρκία. Μένοντας στα τυπικά, λοιπόν, στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά το γερμανικό υπουργείο Αμυνας η Κραμπ Καρενμπάουερ χαρακτήριζε τη συνάντηση ως «ιδιαίτερο και καλό μήνυμα μεταξύ εταίρων». Πάντα κατά την ανακοίνωση, για τη Γερμανία «η Τουρκία είναι και παραμένει ένας σημαντικός νατοϊκός εταίρος», ενώ τονίστηκε πως «ο διάλογος και η συμφιλίωση ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους Γερμανία και Τουρκία είναι ουσιώδους σημασίας. Οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να υπάρχει ένα σταθερό νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ». Τέλος, επισημάνθηκε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν και «δύσκολα θέματα», ειδικά η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Κραμπ Καρενμπάουερ χαιρετίζει «ιδιαίτερα» την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στους «δύο νατοϊκούς εταίρους». «Καθοριστικό είναι ότι πιάστηκε ξανά το νήμα του διαλόγου (…). Θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο» υπογραμμίστηκε, με τη γερμανική… ευχή «όλες οι πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο».