Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκολα Ντιμίτροφ, στη διάσκεψη «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ένταξης» δήλωσε ότι υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για την υπογραφή της συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής- Frontex, για τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ντιμίτροφ, σύμφωνα με την Βέτσερ πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική κρίση το 2015 και το 2016, όπου ακολουθήθηκε η βαλκανική διαδρομή, καθιστούν τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας πολύ σημαντικά για αυτό το ζήτημα.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επεσήμανε ότι το μόνο εμπόδιο που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η αναφορά της «μακεδονικής γλώσσας».
Η συμφωνία του Frontex με τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη που δεν το έχει υπογράψει είναι η Βουλγαρία.
«Το κύριο και τελευταίο ζήτημα είναι αυτό που έχει προκύψει τώρα με αυτήν την πρόκληση, δηλαδή την άρνηση της «μακεδονικής γλώσσας». Η Βουλγαρία έχει επιφυλάξεις σχετικά με τη διατύπωση της μακεδονικής γλώσσας», δήλωσε ο Ντιμίτροφ.
Ο Ντιμιτρόφ επεσήμανε ότι από την άλλη πλευρά, η θέση μας είναι ότι αυτή η συμφωνία, καθώς και οι συμφωνίες με όλες τις άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υπογραφεί στα Σερβικά, στη γλώσσα του Μαυροβουνίου… θα πρέπει να υπογραφεί και στα μακεδονικά.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η MIA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντηση σχετικά με το καθεστώς της υπογραφής της συμφωνίας Frontex μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ, και η απάντηση ήταν ότι το πρόβλημα είναι η χρήση της «μακεδονικής γλώσσας», δήλωσε ο ανταποκριτής της MIA από τις Βρυξέλλες.
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος