Το Harvard Kennedy School (HKS) και το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) συγκρότησαν μια ομάδα στρατηγικών εμπειρογνωμόνων και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, για να συζητήσουν την κρίση στη διατλαντική σχέση και να προτείνουν μια στρατηγική που θα την αναβιώσει και ενισχύσει.
Η ανωτέρω στρατηγική με τίτλο “”Stronger Together” εκδόθηκε τον Δεκ. 2020
Συμπρόεδροι στο Transatlantic Strategy Group που επιμελήθηκε και συντόνισε την μελέτη είναι ο γνωστός μας πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπέρνς και η Daniela Schwarzer, Διευθύντρια του German Council on Foreign Relations
(DGAP)
Εμείς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ξεκινήσαμε αυτό το έργο λόγω της κοινής μας δέσμευσης για τη διατλαντική σχέση. Συναντηθήκαμε μέσα στο 2020 – πρώτα στο Μόναχο και το Βερολίνο και μετά διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της πανδημίας – για να αναπτύξουμε μια πραγματικά διατλαντική συγχώνευση ιδεών και στρατηγικής. Αυτή η περιεκτική έκθεση και τα οκτώ μεμονωμένα σχέδια δράσης καθορίζουν μια φιλόδοξη ατζέντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων για τη διατλαντική κοινότητα.
Οι τομείς θεμάτων του σχεδίου δράσης έχουν ως εξής:
1. Οικονομικά και εμπόριο
2. Ασφάλεια και άμυνα
3. Κίνα
4. Ρωσία
5. Ενεργειακή πολιτική και κλιματική αλλαγή
6. Δημοκρατία
7. Τεχνολογία
8. Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική
Κάθε σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μια εις βάθος αξιολόγηση των βασικών προκλήσεων και προτείνει συστάσεις προς τις Η.Π.Α., τον Καναδά και την Ευρώπη. Όπου υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, περιγράφουμε τη συζήτηση και προτείνουμε λύσεις για το πώς μπορούν να επιλυθούν.
Ας πάμε στην ενότητα “Ανατολική Μεσόγειος” να δούμε πως βλέπει η μελέτη “Stronger Together”, τα θέματα στην περιοχή και τις θέσεις-προτάσεις για τις ελληνοτουρκικές διαφορές
Ανατολική Μεσόγειος
Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της δικής της μη ουδέτερης συμπεριφοράς, κάνοντας τις ΗΠΑ κλειδί στην υπόθεση. Με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ και την Τουρκία εκτός και με ολοένα και πιο έντονες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, η ΕΕ θεσμικά απλώς αποκλείεται ως αξιόπιστο πρώτο βιολί στην Ανατολή Μεσόγειο.
Στην αναβίωση της ώθησης για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο ή σε επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, των εθνικών εναέριων χώρων, αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και την κατάσταση μερικών ακατοίκητων νησίδων στο Αιγαίο, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος μεσολαβητής.
Οι ΗΠΑ έχουν μακράν ένα πολύ πιο νόμιμο ρόλο να παίξουν…
Μερικές φορές αυτό γίνεται έμμεσα μέσω του ρόλου του ΟΗΕ στην Κύπρο ή με τις μεσολαβήσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν μηχανισμοί αποσυμπίεσης…Σε άλλα ζητήματα, μπορεί να είναι πιο άμεσο: το κλειδί ως προς αυτό θα είναι η πίεση των ΗΠΑ για να διασφαλισθεί ότι το East Med Gas Forum, το οποίο διαθέτει αυτήν τη στιγμή έναν εντυπωσιακό αριθμό παικτών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, Το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή, η Ιορδανία και η Ιταλία, επεκτείνεται χωρίς προϋποθέσεις για την Τουρκία. Περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ενέργειας, είναι θετική εφόσον λειτουργεί για να γεφυρώσει αντί να παγιώσει περιφερειακές διαιρέσεις.