Λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών… Νέα «μαχαιριά» από τη Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία την απόσυρση των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως «αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις», όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του ΥΦΥΠΕΞ Μάικλ Ροτ.

Το θέμα προέκυψε μετά από ερώτηση της βουλευτού του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Νταγκντελέν, για το πως σκοπεύει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση σε αιτήματα που ομόφωνα ψήφισε η κυπριακή βουλή στις 10 Δεκεμβρίου (απαιτεί από το Βερολίνο να ζητήσει από την Άγκυρα την απόσυρση των Leopard 2A4 από τα κατεχόμενα και να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία).

https://twitter.com/isozygio/status/1350005535710597120?s=21

Ο Ροτ επιβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει για το ψήφισμα της κυπριακής βουλής και διαβεβαίωσε ότι «ακολουθούμε μια γενικά περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική σε ότι αφορά τις εξαγωγές όπλων» και πως η «ουσιαστική κατευθυντήρια γραμμή είναι το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης, 11ης Δεκεμβρίου».

SD: «Οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού»
Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου:

«Στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στον βυθό της Μεσογείου, τα πολεμικά πλοία Τουρκίας και Ελλάδας κινούνταν απειλητικά, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Άγκυρας είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους και μάλιστα όχι μόνο μεταφορικά. Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, έριξαν το βάρος τους στο πλευρό της Ελλάδας. Τώρα όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται κατευναστικός ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών προσέγγισης».

Και συνεχίζει με όχι ιδιαίτερη αισιοδοξία: «Τα γειτονικά κράτη κάθε άλλο παρά συμφωνούν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Στο βάθος ωστόσο υπάρχει η ανοιχτή αξίωση της Άγκυρας για αναγνώρισή της ως περιφερειακής δύναμης στη Μεσόγειο. Το ξέσπασμα πιθανολογούμενης ένοπλης σύγκρουσης αποφεύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης, κυρίως από τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι πιθανότητες για μια γρήγορη συμφωνία είναι μικρές. Οι δύο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με ελάχιστες προσδοκίες συμβιβασμού».

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει αναφερόμενη στα εξοπλιστικά: «Παρά τις επαφές που ξεκινούν τώρα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Η Αθήνα αγοράζει από τη Γαλλία 18 μοντέρνα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και επεκτείνει τη στρατιωτική θητεία από εννέα σε δώδεκα μήνες: οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας αποψιλώνονται, ο στρατός ξηράς και το ναυτικό υπολείπονται πολύ των τουρκικών στρατευμάτων, μόνο η αεροπορία θεωρείται ισάξια. Η Τουρκία επεκτείνει τη βιομηχανία όπλων και εξοπλίζεται βαριά εδώ και χρόνια. Επιπλέον ο τουρκικός στρατός έχει αποκτήσει εμπειρία στη χρήση σύγχρονων όπλων -όπως drones- στους πρόσφατους πολέμους στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ