Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος
Μου έκανε εντύπωση αυτό που ακούστηκε από πρώην υπουργό εξωτερικών της ΝΔ και σημερινό στέλεχος της μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όπου είπε τα εξής: «Με εξαιρετικά δυνατά επιχειρήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αυτοπεποίθηση, ισχυρότατες συμμαχίες και με καλή πίστη, προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».
Εξαιρετικά, θαυμάσια, καταπληκτικά όλα αυτά, αλλά θα ήθελα να ακούσω διευκρινήσεις όπως:
• Γιατί δεν τολμήσαμε να οριοθετήσουμε το σύνολο της ΑΟΖ και να ενωθούμε με το υπόλοιπο κομμάτι του κυπριακού ελληνισμού, αξιοποιώντας τα 200 ναυτικά μίλια που δικαιούται η χώρα μας.
• Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων με την αλβανική πλευρά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες και οριοθετήθηκαν οι χάρτες, η συμφωνία συνεχίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Αυτή η κίνηση όμως που οριοθετεί τα 12 ν.μ από τα διαπόντια νησιά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, δεν είχε συνέχεια προς στην πλευρά του αιγαίου πελάγους και Κρητικού πελάγους, δίνοντας την εντύπωση, λανθασμένα θέλω να πιστεύω, ότι απεμπολούμε δικαιώματα μια και η τμηματική επέκταση θεωρείται ότι είναι «προβληματική» και αυτό γιατί αφήνοντας εκτός του Αιγαίο ενισχύει τη θέση της Τουρκίας ότι σε αυτό επικρατούν «ειδικές συνθήκες». Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Άγκυρα έχει απειλήσει με casus belli την Αθήνα εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Στην ουσία βέβαια δεν απειλεί εμάς αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια και τα σύνορα της με την Ασία αρχίζουν και τελειώνουν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά όμως παραμένουν τα ερωτήματα.
• Πως γίνεται την ημέρα που ο ελληνισμός γιόρταζε τα Θεοφάνια, σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής να προκαλούν ασύστολα, παρενοχλώντας Έλληνες ψαράδες και όταν έφτασε το λιμενικό μας δεν δίστασαν να χτυπήσουν το ταχύπλοο του και μάλιστα μέσα στα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή των Ίμιων. Έχουμε απεμπολήσει το νόμιμο μας δικαίωμα στην αυτοάμυνα για συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδος και δεν το γνωρίζουμε;
• Ως έθνος περάσαμε την κατάρα των μνημονίων που μας στοίχισε μέσα σε όλα τα άλλα και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε αμελητέοι στρατιωτικά κάθε άλλο, κι όμως επιτρέψαμε σε ερευνητικά και της γείτονας χώρας κάνουν σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής και Ελληνικής ΑΟΖ επί μήνες κάνοντας κανονικά δρομολόγια, Κύπρο, Καστελόριζο, Ρόδο.
• Προσφέραμε στην κυριολεξία «γη και ύδωρ» στους Αμερικάνους και εκείνοι συνεχίζουν να στηρίζουν και εξακολουθούν να χαϊδεύουν τον Σουλτάνο, φοβούμενοι μην χάσουν τον ήδη χαμένο και με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ.
• Γιατί δώσαμε δικαιώματα σε άλλους (Γερμανούς) να μιλούν και να διαπραγματεύονται εκ μέρους των Ελλήνων, οποία προσβολή. Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, είναι συνιστούν ισότιμο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια απαιτούν οι πολίτες της τον ανάλογο σεβασμό και από τους έξω και από τους μέσα.
Σε αυτά λοιπόν θέλαμε να ακούσουμε απαντήσεις, τοποθετήσεις, θέσεις και όχι πολιτικάντικες γενικότητες του στυλ θα, ίσως και αφού.
Δυνατά επιχειρήματα βεβαίως και υπάρχουν αλλά οι συμμαχίες πάνε και έρχονται αναλόγως συμφερόντων, σήμερα είναι, αύριο δεν είναι και όσο για τις διερευνητικές ας κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί η γείτονα βάζει στο τραπέζι «την μάνα της και τον πατέρα της», εκτός και αν όσοι κρατούν τα ινία του τόπου, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις ηττοπάθειας.