Φανερά ενοχλημένος ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας απο την απαράδεκτη δήλωση του υφυπουργού κυρίου Κοντοζαμανη που έριξε την ευθύνη για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στους γιατρούς.
Μαλιστα οι δηλώσεις του υφυπουργού έχουν ξεσηκώσει θύελλα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όλα αυτά μετά την πρωτοφανή αποκάλυψη ότι 8 στους 10 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, δεν νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας!
Ο υφυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: «Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».
Ειδικά το παράδειγμα του κ. Κοντοζαμάνη για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, δυστυχώς έχει καθαρά πολιτική χροιά. Είναι σίγουρο ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν θάνατοι από κορονοϊό όπου οι ασθενείς δεν ήταν μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όχι όμως σε ποσοστό 8 στους 10.
Αντίθετα σχεδόν σε όλες τις χώρες όπως και στην Γερμανία, από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή τον Μάρτιο, δόθηκε σαφής εντολή να διπλασιαστούν οι διαθέσιμες μονάδες εντατικής θεραπείας, ακριβώς επειδή αυτή η ενέργεια θα έσωζε ζωές.
Στην Ελλάδα όμως, η κυβέρνηση αποφάσισε απλά να μειώσει τα τεστ για να δείχνει λιγότερα κρούσματα, ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε μία δήλωση – μνημείο εγκληματικής ανευθυνότητας – χαρακτήρισε την δαπάνη για μονάδες εντατικής θεραπείας, ως πεταμένα λεφτά!
Για να ακολουθήσουν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις Γεραπετρίτη, που ουσιαστικά πανηγύριζε για την μη ύπαρξη πολλών μονάδων εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, γιατί …περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας, σημαίνει περισσότεροι θάνατοι!
Το τρίπτυχο των τραγικών δηλώσεων, συμπληρώνεται με την δήλωση του υφυπουργού υγείας όπου προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη στους γιατρούς, αναφορικά με το τεράστιο ποσοστό θανάτων εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.
Τα οργισμένα σχόλια των γιατρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοψίζεται στην φράση: «τότε μας χτυπούσαν παλαμάκια από τα μπαλκόνια, και τώρα μας φακελώνουν με τα ίδια χέρια».
Κάποιοι άλλοι συνδέουν αυτή την δήλωση με την έναρξη εισαγγελικής έρευνας για την τραγωδία στην Θεσσαλονίκη.
Είναι βέβαιο πάντως ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό το τρίπτυχο των δηλώσεων. Οι πληροφορίες μου λένε, ότι θα την διαπιστώσουμε σύντομα.