Ποδαρικό με τέσσερα καυτά νομοσχέδια
Θερμός Ιανουάριος στη Βουλή, με «ορεκτικό» τα Rafale και κυρίως πιάτο την πανεπιστημιακή Αστυνομία, την ανατροπή των εργασιακών και τις απευθείας αναθέσεις
Ενας τεράστιος πολιτικός τζόγος παίζεται εδώ και μήνες με το θέμα της φύλαξης των ΑΕΙ
Μακρύς και βαρύς αναμένεται να είναι ο πολιτικός χειμώνας, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις «καυτές» νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ., που βρίσκονται προ των πυλών. Η χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα της Βουλής θα είναι μικρή και αμέσως μετά τις εορτές κατατίθεται σειρά νομοσχεδίων, που θα ανεβάσουν κατακόρυφα τον πολιτικό υδράργυρο.
Μπορεί αυτές τις ημέρες το Ελληνικό Κοινοβούλιο να έχει εισέλθει σε ρυθμούς εορτών, ωστόσο το διάλειμμα θα είναι πραγματικά ολιγοήμερο, αφού αμέσως μετά την επανεκκίνηση των κοινοβουλευτικών εργασιών, σε μία εβδομάδα από σήμερα, ξεκινά το «γαλάζιο» νομοθετικό σπριντ.
Αγορά αεροσκαφών
Η Βουλή ανοίγει με… Rafale. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συμβάσεις για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών θα επικυρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής άμεσα και μάλιστα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με αυξημένη πλειοψηφία. Η επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής συνεδρίασε λίγο πριν από το κλείσιμο για τις εορτές κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά τα κόμματα.
Στην επίμαχη συζήτηση υπέρ της αγοράς τάχθηκαν, εκτός της Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε τη στάση του «ναι μεν, αλλά». Η αξιωματική αντιπολίτευση διατύπωσε επιφυλάξεις, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τις συμβάσεις. Οπως υποστήριξε, «τίθεται σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής είναι ελλιπέστατες». Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα εξαρτηθεί και η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία, με το «παρών» να μην έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι.
Η Κεραμέως ξαναχτυπά
Το δεύτερο κρίσιμο νομοθέτημα που κατατίθεται στις απαρχές του νέου έτους είναι ακόμη ένα νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, η οποία καταφέρνει κάθε φορά να ξεσηκώνει την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Επαναφορά της βάσης εισαγωγής, διπλά μηχανογραφικά και πανεπιστημιακή Αστυνομία θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο ύστερα από την έκθεση στη δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί αμέσως προς ψήφιση.
Ειδικότερα, για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θέμα για το οποίο γίνεται εδώ και μήνες ένας άνευ προηγουμένου πολιτικός τζόγος, θα προβλέπεται διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο των πανεπιστημίων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, καθώς και η ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και την αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο. Φυσικά, με το νομοσχέδιο θα προβλεφθεί και η σύσταση της ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
«Λυπητερή» Βρούτση
Ακολουθεί το περιβόητο νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση για τα εργασιακά. Αρχικώς επρόκειτο να περάσει το κοινοβουλευτικό κατώφλι τον Νοέμβριο, ωστόσο, ύστερα από ένα απίστευτο παιχνίδι καθυστερήσεων, έγινε γνωστό πως θα κατατεθεί το 2021. Η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει τόσο επί της ουσίας του σχεδίου νόμου όσο και επί της διαδικασίας, ζητώντας σοβαρά νομοσχέδια, όπως αυτό, να μη συζητηθούν την ώρα που η χώρα έχει κατεβάσει ρολά λόγω καραντίνας.
Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν πράγματι το Μέγαρο Μαξίμου εισάκουσε το αίτημα της αντιπολίτευσης ή απλώς δεν ήθελε να πολώσει κι άλλο το κλίμα, και γι’ αυτό δεν έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο βρίσκει κάθετα αντίθετα τα κόμματα, που διαφωνούν και με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά φυσικά και με το νέο μοντέλο για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς καταγγέλλουν πως θα οδηγήσει σε απλήρωτες υπερωρίες και επί της ουσίας σε κατάργηση του κεκτημένου του οκταώρου.
Σημειώνεται πως η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου αναφέρει πως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους «ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας».
Θύελλα με Αδωνι
Την ίδια ώρα, ακόμη μία νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται σύντομα και αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων είναι εκείνη του Αδωνη Γεωργιάδη για τις δημόσιες συμβάσεις, με την οποία αλλάζει ριζικά το ρυθμιστικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων, μια και -μεταξύ άλλων- αυξάνονται τα όρια της απευθείας ανάθεσης στα 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών, και στα 60.000 ευρώ για δημόσια έργα…
Προ ημερησίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα διπλά βιβλία,τη σύμβαση με την Pallantir και… λοιπά αδιαφανή
Στο μεταξύ, βρισκόμαστε εν αναμονή του ορισμού της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με «φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής». Τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ, που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η αποφυγή της κλήσης των αρμοδίων στην Επιτροπή Θεσμών για εξηγήσεις, οι συμβάσεις εν μέσω πανδημίας, όπως οι εξοπλιστικές και αυτή με την Pallantir, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας με τη σχετική επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα παραμονές Χριστουγέννων. Η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης, η οποία και θα πρέπει να ορίσει τη σχετική συζήτηση.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πάντως, από την ημέρα που κατατίθεται το αίτημα η προ ημερησίας συζήτηση διεξάγεται το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες, επομένως -εκτός απροόπτου- η σχετική συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα οριστεί με την επανεκκίνηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, στις 11 Ιανουαρίου.