Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτη καταγγελία για λαθροχειρία και σκάνδαλο.
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς η πρώτη καταγγελία για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αποτελεί γεγονός.

Μηχανικός στο Ρέθυμνο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-καταγγελία, με σκοπό την ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης παράνομου λογισμικού κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 900.000.000 ευρώ, ενδεχόμενο που ακυρώνει το αδιάβλητο της λειτουργίας της πλατφόρμας.

Κονδύλια εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά

Υπόνοιες για το αδιάβλητο της διαδικασίας θέτουν κι άλλοι μηχανικοί, καθώς σε πολλές περιφέρειες τα προϋπολογισμένα κονδύλια εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Πλέον, μετά την κατάθεση της αναφοράς, άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την καταγγελία του μηχανικού Μιχαήλ Φιλιππίδη, υπάρχουν γραφεία, κυρίως στην Αθήνα, τα οποία χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό παρεμβαίνει στη βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ακυρώνοντας ουσιαστικά το αδιάβλητο της λειτουργίας, της ισονομίας και ίσης ευκαιρίας των ενδιαφερόμενων πολιτών και μηχανικών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, φορτώνει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό συνεπάγεται την άμεση δέσμευση πόρων του προγράμματος και αποκλεισμό των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία πληκτρολογούν τα στοιχεία τους τη στιγμή εκείνη και τελειώνουν την αίτησή τους στον λογικό χρόνο των 12-17 λεπτών, αλλά δεν βρίσκουν πόρους να δεσμεύσουν και μένουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παρεμβαίνει στη βάση του πληροφοριακού συστήματος

Οπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον ενημέρωσε πως για να διερευνήσει το ενδεχόμενο απάτης για τη χρήση παράνομου λογισμικού, το οποίο παρεμβαίνει στη βάση του πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, πράγμα που στη συνέχεια έκανε ο εν λόγω μηχανικός, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

«Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν ανοικτή για 30-50 λεπτά και προλαβαίναμε να καταθέσουμε τους φακέλους των ενδιαφερομένων, ξαφνικά εφέτος με τον ίδιο προϋπολογισμό η πλατφόρμα κλείνει στα 10-12 λεπτά. Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι γρήγορης πληκτρολόγησης των χρηστών, αλλά γραφείων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, τα οποία έχουμε πληροφορίες ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που παρεμβαίνει στη βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020”, με αποτέλεσμα όσοι των ενδιαφερομένων έχουν καταβάλει σε αυτούς το ζητούμενο τίμημα 1.000-2.000 ευρώ, κατά περίπτωση, να φορτώνουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 10.00 που ανοίγει για το κοινό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία του ο κ. Φιλιππίδης.

«Εισήγαγαν 70-100 ή και περισσότερες αιτήσεις»

Το αδιάβλητο της διαδικασίας αμφισβητούν κι άλλοι μηχανικοί, όπως ο αρχιτέκτων Ελισσαίος Παπατζανάκης, με έδρα τα Χανιά, τονίζοντας ότι τον προσέγγισαν για να εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό. Σε επιστολή του στην ιστοσελίδα b2Green εκφράζει την απορία του γιατί δεν δημιουργήθηκαν υποψίες και ερωτήματα στα όργανα του ΤΕΕ, των επαγγελματικών συλλόγων και του ΥΠΕΚΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας, εκτός αν τους βολεύει αυτό που συμβαίνει. Σημειώνει ότι στο γραφείο του εργάζονται τρεις αρχιτέκτονες έμπειροι στα ενεργειακά και κατάφεραν μόλις και μετά βίας να εντάξουν δύο αιτήσεις στο πρόγραμμα.

«Δεν προβληματίζει κανέναν που υπάρχουν γραφεία που εισήγαγαν 70-100 ή και περισσότερες αιτήσεις; Την απάντηση εμείς την έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Στο προηγούμενο δέχτηκα τηλεφώνημα που μου προσέφεραν ειδικό πρόγραμμα έναντι τιμήματος -δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά νομίζω ότι ήταν από 2000 έως 4.000 ευρώ-, που θα εισήγαγα τα στοιχεία των πελατών μου από τις προηγούμενες μέρες και είχε την ικανότητα να παρακάμπτει τους συναδέλφους και να ενταχθούν όλοι οι πελάτες μου» υπογράμμισε ο κ. Παπατζανάκης.

Οσα καταγγέλλουν επώνυμα οι δύο μηχανικοί ψιθυρίζονται σε πολλά τεχνικά γραφεία ανά την Ελλάδα. Η διαδικασία είναι το λιγότερο προβληματική και θα πρέπει να αλλάξει, καθώς δεν είναι δυνατόν ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα να υλοποιείται με τη λογική «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε». Μία διαδικασία που έχει επιλεγεί σε όλους τους κύκλους του «Εξοικονομώ» τα τελευταία χρόνια προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Από την εφημερίδα Δημοκρατία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ