Όσο το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ήταν επιτυχία η Σύνοδος Κορυφής και κάποιοι επιμένουν στις συνομιλίες με την Γερμανία ως διαμεσολαβητή. ‘Άκυρο” με τον πιο επίσημο τρόπο ρίχνει η Γερμανία στο Ελληνικό αίτημα για εμπάργκο όπλων στη Τουρκία. Το Βερολίνο με ”νύχια και με δόντια” προσπαθεί να κρατήσει ”όρθια” την Άγκυρα, εν μέσω προκλήσεων σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας είναι χαρακτηριστικές. ”Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία”, αναφέρουν τα Γερμανικά ΜΜΕ. “Στρατηγικά, δεν νομίζω ότι είναι ο σωστό κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του. ”Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί, η Τουρκία είναι εταίρος μας στο ΝΑΤΟ. Είδαμε ήδη η Τουρκία να έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των S-400.”
Ο Μάας παραδέχθηκε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν φέρει ακόμη την επιθυμητή πρόοδο που θα ήθελε η Γερμανία. ”Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες να επιβληθούν κυρώσεις σε ιδιώτες και σε τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν σε έρευνες στην Α. Μεσόγειο.
Φυσικά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει λύση στη σύγκρουση, αλλά δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο του ΝΑΤΟ από τη συνεργασία των εξοπλισμών.”
Με λίγα λόγια η Τουρκία θα πάρει και τα υποβρύχια και τα εξαρτήματα που της λείπουν για τα τανκ ALTAY! Μην ξεχνάμε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας!
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Γερμανία ηγείται της ομάδας που στηρίζει τον Ερντογάν εντός ΕΕ. Το Βερολίνο θέλει μέσω των διαπραγματεύσεων να ελέγχει Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Αντιθέτως το Παρίσι επιλέγει την στρατικοποίηση, διότι γνωρίζει αρκετά καλά πως εάν περάσει του Ερντογάν, τότε η Γαλλία αυτομάτως βγαίνει εκτός παιχνιδιού.
Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα; Απλά πράγματα. Να επαναρχίσει άμεσα διάλογος εφ’ όλης της ύλης Ελλάδας-Γαλλίας, που θα αφορά το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας των δύο χωρών και φυσικά τις γαλλικές υπερσύγχρονες φρεγάτες που είναι υποψήφιες για ένταξη στον ελληνικό στόλο, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα σε Βερολίνο και Άγκυρα.