Σενάριο για καραντίνα μέχρι το καλοκαίρι!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτρα ενίσχυσης τον Ιανουάριο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολή πληρωμής οφειλών στο Δημόσιο, υποχρεωτική μείωση ενοικίου στο τραπέζι.

Επεκτείνεται για τους πρώτους μήνες του 2021 η οικονομική στήριξη προς επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από την πανδημία. Εξετάζεται Καραντίνα, καλοκαίρι, μέτρα στήριξης της αγοράς,και το πλέον δυσμενές σενάριο, που προβλέπει καραντίνα έως το καλοκαίρι

Η σταδιακή χαλάρωση του lockdown οδηγεί την κυβέρνηση σε επέκταση των μέτρων στήριξης, πέραν από τον Δεκέμβριο και για τους πρώτους μήνες του 2021. Μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν το νέο έτος είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η παράταση πληρωμής στα τραπεζικά δάνεια, η αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων οφειλών προς το Δημόσιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 και η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 80% για τις επιχειρήσεις.

1. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή θα μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τον Ιανουάριο. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή 17,7 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

2. Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο. Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

3. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου. Μείωση ενοικίου κατά 80% θα κληθούν να καταβάλουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021, ωστόσο δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο με τους εργαζομένους αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και για το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Ποιους αφορά

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται:

* οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα του click away ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον

* οι επιχειρήσεις εστίασης (ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα)

* οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού (π.χ. κινηματογραφικές αίθουσες και σινεμά)

* οι επιχειρήσεις αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια

* οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία

* οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο το 20% του μηνιαίου μισθώματος, ενώ οι ιδιόκτητες θα λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση από το κράτος. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, αντί για το 50% του ανείσπρακτου ποσού που ισχύει σήμερα.

4. Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50.000.000 ευρώ. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, με στόχο την ενίσχυση των ρευστότητας των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν καταβληθεί από το κράτος 500.000.000 ευρώ.

5. Επιστρεπτέα προκαταβολή No 5. Ο νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 θα έχει ως κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες επιχειρήσεις.

Στον συγκεκριμένο κύκλο οι δικαιούχοι θα οριστούν με βάση τη μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως τον Ιούνιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως και σε αυτόν τον κύκλο το 50% της ενίσχυσης θα είναι «μη επιστρεπτέο». Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020. Οσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου δικαιούνται να κάνουν αίτηση και για τη νέα οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, το ποσό που θα λάβουν θα είναι μειωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο, καθώς στην απώλεια τζίρου θα συνυπολογιστεί και η ενίσχυση που έλαβαν μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Λεφτά υπάρχουν… για παράταση του lockdown

Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι αρκετοί κλάδοι επιχειρήσεων, όπως η εστίαση και ο χειμερινός τουρισμός, θα παραμένουν κλειστοί τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται και για περαιτέρω επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Αλλωστε, το ειδικό αποθεματικό ύψους 3 δισ. ευρώ που έχε εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2021 αναμένεται να έχει εξαντληθεί έως το τέλος Μαρτίου. Στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται και για το πλέον δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει την απόσυρση των μέτρων στήριξης το καλοκαίρι του 2021. Αυτό το σενάριο, όμως, επιβεβαιώνεται από ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που τονίζει πως τα μέτρα θα αποσυρθούν μόλις η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάτι το οποίο ο ίδιος παράγοντας τοποθετεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ