Τροπολογία που αφορά στην αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των Κολεγίων, που σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι Κολεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων, έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών.
Πιο συγκεκριμένα, στην τροπολογία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, προβλέπεται ότι το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) θα μπορεί να εγγράφει απόφοιτους Κολεγίων για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού και το ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος) αντιστοίχως για οικονομολόγους και λογιστές φοροτεχνικούς.
Από τη μια δηλαδή έχουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ και κλείνει και τμήματά τους επικαλούμενη την «αριστεία» και από την άλλη, η τροπολογία αυτή φέρνει την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ και Κολεγίων. Ίσια κι όμοια δηλαδή τα δημόσια πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά κολέγια! Μιλάμε για πλήρη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται στα ΑΕΙ, ανοίγει το δρόμο για τη μετεξέλιξή τους σε κολέγια, καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργία τους σε αυτόν των κολεγίων, για να μπορέσουν να αποφύγουν τη μαζική φυγή φοιτητών (αν με τρία χρόνια σπουδών και πληρώνοντας παίρνει κάποιος πτυχίο, γιατί να… ζοριστεί στην τετραετία –και βάλε- των δημοσίων;).
Σφοδρή αντίδραση είχε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με τον πρόεδρό του Γιώργο Στασινό, να τονίζει: «Με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή. Και βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τον αποδεικνύει η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ… Οι εμπνευστές …Θα το καταλάβουν στον πρώτο σεισμό, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, στο πρώτο βιομηχανικό ή εργατικό ατύχημα, στο πρώτο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων. Οι επιλογές στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι απλά θέματα αγοράς, δεν είναι ουδέτερες διοικητικές διαδικασίες, είναι θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής».