Γεμάτο γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα το κείμενο συμπερασμάτων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοένα και περισσότερα «θολά» και επιζήμια για τα εθνικά μας ζητήματα σημεία προκύπτουν από το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

Σημεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν πέτυχε τους στόχους της, αλλά αντιθέτως αναγκάστηκε να αποδεχθεί όρους των Τούρκων.

Όπως η «δημοκρατία» πρώτη ανέδειξε το Σάββατο, το «μεγάλο αγκάθι» είναι η αφαίρεση της φράσης που καλούσε σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο για τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Πλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων αναγράφεται ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, γενικά και απροσδιόριστα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, με μπροστάρη τη Γερμανία, προκρίνουν έναν άνευ όρων διάλογο με τους Τούρκους εφ’ όλης της ύλης.

Τα προβλήματα για την ελληνική διπλωματία δεν σταματούν εκεί, καθώς μείζον θέμα προκύπτει και από τις διαφοροποιήσεις των επίσημων κειμένων όσον αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ στο ελληνικό κείμενο αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», δεν συμβαίνει το ίδιο και στην αγγλική και γαλλική εκδοσή του. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» (Turkey’s unauthorised drilling activities in the Eastern Mediterranean). Με τον ίδιο τρόπο διατυπώνεται και το γαλλικό κείμενο (des activités de forage non autorisées).

Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου έκανε λόγο ξεκάθαρα για «παράνομες ενέργειες» και όχι «μη εγκεκριμένες». Η διαφορά μεταξύ των δύο αποτυπώσεων είναι ξεκάθαρη, όπως και ο λόγος για τη… διαφοροποίηση των κειμένων.

Επίσης στο ίδιο κείμενο συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά η προτροπή για την «πολυμερή συνδιάσκεψη» για το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου. Μια ιδέα του Ταγίπ Ερντογάν, την οποία υιοθέτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Για τη διεξαγωγή της δεν υπάρχει ο παραμικρός όρος για τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας, προϋπόθεση την οποία είχε θέσει ως όρο η ελληνική πλευρά για να συμμετέχει.

Υπήρξε μάλιστα σχετική διπλωματική κινητοποίηση, καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν θα δεχθεί να επαναδιατυπωθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αφού η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις της και άρα η ελληνική συναίνεση είχε αρθεί. Τελικά όμως από ό,τι φαίνεται ακόμη μία θέση της Αθήνας ερρίφθη στον κάλαθο των αχρήστων υπό την πίεση της κυρίας Μέρκελ και ο Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε ένα κείμενο που μας προτρέπει στην «άνευ όρων» συμμετοχή μας σε αυτή τη συνδιάσκεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ