Διαστάσεις βεντέτας λαμβάνει πλέον η κόντρα ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον αρμόδιο τομεάρχη και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, καθώς, κάθε φορά που οι δρόμοι τους συναντώνται στη Βουλή, καταλήγουν σε τσακωμό, λεκτικές αψιμαχίες, υψωμένες φωνές και βαριές κουβέντες, μετατρέποντας είτε την αίθουσα της Ολομέλειας είτε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σε ρινγκ.
Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τον Νίκο Φίλη να επιτίθεται ξαφνικά στην υπουργό, χαρακτηρίζοντάς την «πλάσμα υπουργού», κατηγορώντας την ότι εξυπηρετεί συμφέροντα την ώρα που γονείς και παιδιά «βαρυγκωμούν με την τηλεκπαίδευση».
Η ενόχληση μάλιστα του «σκιώδους» υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν προήλθε εξαιτίας τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αλλά εξαιτίας της σύμβασης του υπουργείου με την Cisco που αφορά την τηλεκπαίδευση, με τον ίδιο να καταγγέλλει ότι η σύμβαση με την εταιρία δεν έχει έρθει στη Βουλή παρότι είναι δημόσιο έγγραφο και παρά τα επίμονα αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις του «γαλάζιου» προεδρεύοντος Γιώργου Στύλιου να διαγραφούν οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί από τα πρακτικά της Βουλής, ο Νίκος Φίλης επέμεινε, φωνάζοντας πως «η Νίκη Κεραμέως δεν είναι υπουργός Παιδείας, καθώς δεν την αναγνωρίζει κανείς γιατί την περιφρονούν γονείς, μαθητές και καθηγητές».
Απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή, η Νίκη Κεραμέως σχολίασε δηκτικά πως «σήμερα η ατζέντα είναι να σηκώσουμε λίγη φασαρία. Δημιουργείτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». Ανταπέδωσε μάλιστα την προσωπική επίθεση ρωτώντας τον Νίκο Φίλη εάν «διεκδικείτε την αρχηγία του κόμματος και για αυτό θέλετε να κάντε ειδήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ενώ άπαντες διαμαρτυρήθηκαν επειδή ένα τόσο κρίσιμο για την εκπαιδευτική κοινότητα νομοσχέδιο εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή παράλληλα με τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη και ψηφίζεται αυθημερόν.