Σύνοδος Κορυφής: Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναμενόταν οι «27» αποφάσισαν μεν να επιβάλουν κυρώσεις (λέξη βέβαια που δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο συμπερασμάτων) στην Τουρκία, αλλά οι οποίες περιλαμβάνουν μόνο απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ σε συγκεκριμένα άτομα  και «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv.

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής ξημερώματα Παρασκευής, δεν  θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας, ή εμπάργκο όπλων της ΕΕ, προς το παρόν. Οι προτάσεις αυτές δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη, αναφέρουν οι Γερμανοί.

Οι «27» τονίζουν στο κείμενο συμπερασμάτων ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πιο εκτεταμένα μέτρα στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου 2021. Μέχρι τότε, η Επιτροπή της ΕΕ και η Υπηρεσία Εξωτερικών θα πρέπει να επεξεργαστούν περαιτέρω επιλογές για δράση.

Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε η ΕΕ είναι πως κάποια στιγμή το θέμα θα συζητηθεί σοβαρά.

Μέχρι τότε, η Τουρκία θα μπορεί ατιμώρητη να ανοίγει απαγορευμένες ζώνες στην Κύπρο (που τελεί κατά το 1/3 της υπό τουρκική κατοχή μην ξεχνάμε), θα μπορεί ατιμώρητη να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις όπου θέλει παραβιάζοντας εθνικές κυριαρχίες, θα μπορεί ατιμώρητη να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό κατά το δοκούν και φυσικά θα μπορεί ατιμώρητη να παρεμβαίνει και να εισβάλει παντού.

Γερμανία και Βουλγαρία οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της Τουρκίας
Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι πιο… ομιλητικές μεταξύ των χωρών της ΕΕ που μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανέφεραν πηγές στο EURACTIV.com.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι πηγές. Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση της ΕΕ στην Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες μείωσε τη ρητορική της στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΕ στην πράξη τήρησε μια ήπια στάση, δίνοντας στην Τουρκία άλλη μια τρίμηνη περίοδο χάριτος.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να προσθέσει νέα ονόματα ατόμων και εταιρειών στη «μαύρη λίστα» που υπάρχει επί του παρόντος για τις «μη εξουσιοδοτημένες» γεωτρήσεις της Τουρκίας ανοικτά της Κύπρου. Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είχαν μικρή αξία, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, αναφέρει ακόμα το EURACTIV.

Οι κυβερνητικές «πηγές» τα είδαν όλα θετικά
Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη που κάνει ένα βήμα τη φορά – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές – έκανε το ίδιο και σ’ αυτό το Συμβούλιο: «Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», όπως εμφανίζονται να ζήτησαν αρκετές χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά έχει η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruc Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση. «Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής», προσθέτουν επ’ αυτών οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ