Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Την ανησυχία της Αθήνας ότι η Αγκυρα θα πέσει στα «μαλακά» απεικονίζουν -αλλά και επιβεβαιώνουν- οι κυρώσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα.
Το κείμενο, που ετέθη υπ’ όψιν των εθνικών αντιπροσωπιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, αναφέρει στη σχετική παράγραφο ότι κυρώσεις θα επιβληθούν σε πρόσωπα και εταιρίες που σχετίζονται με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ως χθες αυτό ήταν το μόνο που συζητούνταν, «αδειάζοντας» στην ουσία Αθήνα και Λευκωσία, που πιέζουν για σοβαρές κυρώσεις ακόμα και για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Οι ελληνικές αξιώσεις βρήκαν, όπως όλα δείχνουν, εμπόδιο στη σθεναρή αντίσταση του Βερολίνου για επιβολή αυστηρότερων μέτρων, αλλά και άλλων χωρών -όπως η Ιταλία και η Ισπανία- που έχουν μεγάλη έκθεση με ομόλογα στην τουρκική οικονομία. Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρεται μάλιστα και η πρόβλεψη νέας αξιολόγησης τον επόμενο Μάρτιο.
Μια χαραμάδα αισιοδοξίας προκύπτει από το γεγονός ότι το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα τεθεί προς συζήτηση και διαπραγμάτευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο. To Reuters απο την πλευρά του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους Τούρκους και εταιρίες (από αυτούς και αυτές που υπήρχαν στον κατάλογο του 2019) που είναι υπεύθυνες για τη γεώτρηση σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, εάν συμφωνηθεί να επιβληθούν κυρώσεις.
Το ζήτημα των κυρώσεων πάντως έχει αναχθεί σε θέμα των ημερών και οι πιθανότητες δεν δείχνουν να είναι υπέρ της Αθήνας, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της χθες το πρωί στη γερμανική Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο.
Η Deutsche Welle έγραφε ότι η καγκελάριος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη μη υλοποίηση του σεναρίου του εντατικού διαλόγου Ε.Ε. – Αγκυρας, ωστόσο δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Την κατάσταση δεν έχασε ευκαιρία να σχολιάσει η «Welt» με ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Το προστατευτικό χέρι της Γερμανίας πάνω από τον Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί με πολύ απλό τρόπο γιατί στη Σύνοδο των «27» δεν θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας: «Επειδή η Ανγκελα Μέρκελ πατάει φρένο».