Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει για το εάν θα ξεπλύνει την ντροπή της ασυλίας των τραπεζιτών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεδριάζει σήμερα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τις ευθύνες των τραπεζιτών για τα “θαλασσοδάνεια” που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καταστρέφοντας την Οικονομία και οδηγώντας την χώρα στην χρεοκοπία.

Το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θα αποφασίσει εν συμβουλίω σχετικά με το νόμο που αφορά την αυτεπάγγελτη ή μη δίωξη των τραπεζικών στελεχών.

Ο νόμος έχει διχάσει εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς της χώρας οι οποίοι έχουν εκδώσει αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδοθεί τρία βουλεύματα Συμβουλίων Πλημμελειοδικών που έπαυσαν τη δίωξη, ενώ τρία βουλεύματα άλλων δικαστών έκριναν το νόμο αντισυνταγματικό.

Τη διχογνωμία που έχει προκύψει θα λύσει οριστικά το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κρίνοντας τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου για τη δίωξη στελεχών τραπεζών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει την αναίρεση που ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου κατά βουλεύματος που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με το οποίο έπαυσε τη δίωξη κατά των τραπεζικών στελεχών και κατά του ιδιώτη που ωφελήθηκε.

Εναντίον αυτού του βουλεύματος ασκήθηκε η αναίρεση που θα κρίνει ο Άρειος Πάγος.

Σύμφωνα με το Νόμο 4637/19 για τη δίωξη των τραπεζικών στελεχών παύει να ισχύει η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα και απαιτείται έγκληση που θα υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, με βάση τη νέα νομοθεσία, το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος και όχι ως κακούργημα που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα ο νόμος προβλέπει προθεσμία μόλις τεσσάρων για τις εκκρεμείς υποθέσεις που είχαν κινηθεί μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη, ώστε να υποβληθεί έγκληση εκ μέρους των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αν παρέλθει το τετράμηνο, τότε παύει η ποινική δίωξη κατά όσων έλαβαν τα “θαλασσοδάνεια”.

Με τον τρόπο αυτό παραγράφηκαν πρόσφατα οι ευθύνες για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς οι δικηγόροι του Τ.Τ. δεν υπέβαλαν εγκαίρως την έγκληση.

Και αυτή η δικαστική απόφαση αναμένεται να απασχολήσει τον Άρειο Πάγο, όταν καθαρογραφεί.

Από την πλευρά της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έχει στείλει τις προτάσεις της στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας να επανέλθει ο αυτεπάγγελτος χαρακτήρας στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, κυρίως όταν παθών είναι το Δημόσιο.

Στο κείμενο των προτάσεων τους οι εκπρόσωποι των εισαγγελικών λειτουργών αναφέρουν σχετικά:

“Να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση με το 98 παρ.2-1 ΠΚ όταν υπάρχουν πολλοί  παθόντες».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα πράξει ο Άρειος Πάγος:

Θα υποχρεώσει τους τραπεζίτες να λογοδοτήσουν για τα “θαλασσοδάνεια” ή θα οδηγηθούν ουσιαστικά σε αμνήστευση αν ισχύσει η διάταξη για την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ