Συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες στη Νέα Δημοκρατία, καθώς, μετά την έντονη αντίδραση του Γιώργου Βλάχου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, πλέον υπάρχουν και αλληλοκαρφώματα μεταξύ υπουργών.
Συγκεκριμένα, σε απάντηση ερώτησης που είχε κατατεθεί από τον «γαλάζιο» βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο σχετικά με την οικονομική ενίσχυση για το πρώτο κύμα κορωνοϊού στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης αφήνει σαφείς αιχμές κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Ούτε λίγο ούτε πολύ, καταγράφοντας απλώς τα περιστατικά, τη «φωτογραφίζει» για καθυστέρηση της υποβολής στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς επεξεργασία και υπογραφή του σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση του κ. Σκυλακάκη, «η πρωτοβουλία για την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικών πράξεων ανήκει στο εκάστοτε επισπεύδον υπουργείο» – εν προκειμένω στο υπουργείο Παιδείας, που κατέθεσε το σχέδιο στις 30 Οκτωβρίου. Όσον αφορά το δικό του υπουργείο, ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει ότι η υπογραφή εκ μέρους του μπήκε λίγες ημέρες μετά, στις 12 Νοεμβρίου.
Ο κ. Χαρακόπουλος, με την ερώτηση που έκανε, είχε ζητήσει την ενίσχυση των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., που αναγκάστηκαν να διακόψουν λόγω κορωνοϊού τη μαθητεία τους και έτσι στερήθηκαν οι, κατά κανόνα φτωχές, οικογένειές τους μια πηγή εισοδήματος. Η υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση, αλλά, λόγω διαμαρτυριών για την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναγκάστηκε να επανέλθει με νέα ερώτηση, από την απάντηση της οποίας αποκαλύφθηκε μια ακόμα εσωκομματική κόντρα.
Διευκρινίσεις για το ζήτημα έδωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η έγκριση έγινε στο πλαίσιο της πρώτης -εντός του 2020- αναθεώρησης του προγράμματος, για την άμεση ενσωμάτωση σε αυτό δράσεων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και κατόπιν των κανονιστικών τροποποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κατέστησαν εφικτή υπό προϋποθέσεις τη συγχρηματοδότηση ανάλογων δράσεων.